1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maailman kahtiajaon symboli murtui 25 vuotta sitten – kuvat

Varsinainen Berliinin muurin purkutyö alkoi vasta kesällä 1990. 155 kilometriä pitkä muuri oli purettu kaksi vuotta myöhemmin.

Ulkomaat
Länsi- ja itäberliiniläiset ovat nousseet juhlimaan rajojen avautumista Berliinin muurille 10. marraskuuta 1989.

Lähes 30 vuotta pystyssä ollut Berliinin muuri murtui 25 vuotta sitten. Kylmän sodan symbolin murtuminen oli muutoksen vuoden huipennus 1980-luvun lopussa. Samalla se oli uuden aikakauden alku.

1961
Panssarivaunuja.
AP/Lehtikuva

Vuonna 1961 suurvaltasuhteet olivat kiristyneet sodan partaalle. Itä-Saksa päätti rakentaa muurin joukkopaon pysäyttämiseksi. Noin kolme miljoonaa ihmistä oli paennut länteen toisen maailmansodan jälkeen.

Piikkilanka-aita.
Yle

Keskiyöllä 13. elokuuta vuonna 1961 yli 40 000 sotilasta ja poliisia alkoi rakentaa Itä- ja Länsi-Berliinin erottavaa piikkilanka-aitaa. Rajanylityspaikat suljettiin.

Berliinin muuria rakennetaan.
Yle

Vain kaksi päivää myöhemmin operaatio jatkui betonimuurin pystyttämisellä. Muuri oli rakennettu muutamassa kuukaudessa.

Liittokansleri Konrad Adenauer.
Liittokansleri Konrad Adenauer.Yle

Saksan liittokansleri Konrad Adenauer lausui muurin taakse jääneistä itäsaksalaisista: ”He pysyvät veljinämme ja sisarinamme.”

1962

Seuraavana vuonna rautaesirippua vahvistettiin ja pakenemista vaikeutettiin – rakennettiin toinen muuri. Väliin muodostui ansoitettu ”kuoleman käytävä”. Pakoa yrittävän jäljet piirtyivät soraan.

1963
John F. Kennedy vierailulla Berliinissä 26.6. 1963.
STF/ EPA

John F. Kennedy vieraili muurilla. Schönebergin raatihuoneella hän piti puheen, josta historiaan on jäänyt Kennedyn saksankielinen lausuma: ”Ich bin ein Berliner" (olen berliiniläinen).

Vartiosotilaita aidalla.
Yle

Pakeneminen länteen oli hengenvaarallista. Itä-Saksan vartiosotilailla oli määräys ampua pakenemista yrittävät. Arviot tapetuista pakenijoista vaihtelevat – uhreja oli ainakin yli 130.

Ihmisiä pakenee Berliinin muurilla.
Yle

Noin 5 000 rohkeaa onnistui pakenemaan muurin yli vajaan 30 vuoden aikana. 75 000 kiinni jäänyttä vangittiin.

1971

”Muurille johtava mukulakivikatu alkoi muuttua enemmänkin nurmikoksi”, kerrottiin Ylen televisiouutisissa vuonna 1971.

1973

Saksat solmivat diplomaattisuhteet, kun muurin rakentamisesta oli kulunut 12 vuotta.

1975
Berliinin muuria rakennetaan.
AP/Lehtikuva

Berliinin muurin viimeinen rakennusvaihe aloitettiin vuonna 1975. Lopullisen muurin pituus oli 155 kilometriä, korkeus 3,6 metriä ja leveys 1,5 metriä. Vartiotorneja oli 302 ja bunkkereita 30.

Checkpoint Charlie.
AP/Lehtikuva

Etuoikeutetut itäsaksalaiset ja ulkomaalaiset pääsivät kulkemaan Länsi-Berliiniin rajanylityspaikkojen kautta. Tunnetuin niistä on Checkpoint Charlie.

80-luku
Graffiteja Berliinin muurissa.
Yle

Muuriin maalattiin graffiteja Länsi-Berliinissä. Kirjoituksissa vaadittiin usein vapautta ja kirkkaat värit olivat kontrasti harmaalle DDR:lle.

1987
Helmut Kohl (vas.) ja Ronald Reagan 12.7.1987.
Roland Holsschneider / EPA

Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan vieraili muurilla 1987 ja vaatii Neuvostoliiton presidenttiä Mihail Gorbatšovia purkamaan rakennelman.

1989

Presidentti Gorbatšov ja puoluejohtaja Erich Honecker suutelevat Itä-Berliinissä.
Presidentti Gorbatšov ja puoluejohtaja Erich Honecker suutelevat Itä-Berliinissä.YLE

18.10. DDR:n johtaja Erich Honecker syrjäytettiin ja hänen seuraajakseen valittiin perintöprinssi Egon Krenz. Honeckerin eron syyksi väitettiin heikkoa terveydentilaa, mutta todellinen syy oli kasvava tyytymättömyys. Vielä tässä vaiheessa länsidiplomaatit eivät osanneet ennakoida Itä-Saksan kaatumista.

Mielenosoitus Berliinissä 1989.
Yle

4.11. noin miljoona itäberliiniläistä osoitti mieltään Itä-Berliinissä. Tyytymättömät kansalaiset vaativat matkustusvapautta ja demokratiaa.

Historiallinen päivä 9.11.1989

Günther Schabowski.
Günther Schabowski.ARD

DDR:n kommunistisen puolueen puhemies Günther Schabowski teki historiaan jääneen virheen. Schabowski sanoi lehdistötilaisuudessa vahingossa, että matkustusvapaus astuu voimaan välittömästi. Puolueen tarkoituksena oli ollut edetä hitaammin.

Berliinin muuri.
Yle

Tieto levisi ja melko pian tuhannet itäberliiniläiset lähtivät muurille. Epätietoiset sotilaat eivät yrittäneet estää ihmismassaa.

Berliinin muuri murtui.
EPA

Muuri oli murtunut ja Euroopan hullu vuosi sai huipennuksensa.

Mies hakkaa Berliinin muuria.
Yle

Seuraavina päivinä muuria hakattiin maan tasalle – muurin kappaleista tuli suosittuja matkamuistoja.

Berliinin muurin purkutyötä.
Yle

Varsinainen Berliinin muurin purkutyö alkoi vasta kesällä 1990. 155 kilometriä pitkä muuri oli purettu kaksi vuotta myöhemmin.

Lue seuraavaksi