Opettaja on tympääntynyt pakkoruotsikeskusteluun

Keskustelu ruotsin opiskelusta junnaa paikallaan, sanoo toista kotimaista kieltä opettava rehtori Kari Jukarainen. Hänen mielestään ruotsin opiskelusta puhutaan turhan negatiiviseen sävyyn, sillä oppimisen pitäisi aina olla kivaa.

Kotimaa
Opiskelija kirjoittaa muistiinpanoja.
Yle

Riihimäen lukiossa ruotsia opettava Kari Jukarainen on sitä mieltä, että keskustelu pakkoruotsista ei etene – ei ole edennyt vuosikausiin.

– Minulla on ollut jo useamman vuoden sellainen mieli, että kummallakaan osapuolella ei ole ollut pitkään aikaan mitään uutta sanottavaa asiasta. Olen pikkuisen kyllästynyt siihen keskusteluun.

Jukarainen on paitsi Riihimäen lukion rehtori myös Suomen kieltenopettajien liiton puheenjohtaja. Ruotsia ei hänen mukaansa osata tarpeeksi.

– Tosiasia on se, että tietyissä tehtävissä ruotsin kieltä tarvitaan, ja tänä päivänä sitä ei osata riittävästi.

Kielteinen puhe syö opiskeluintoa

Negatiivinen sävy ruotsin opiskeluun liittyvässä keskustelussa ei Jukaraisen mukaan edistä asiaa.

– Varmasti on sellaisiakin, jotka eivät välttämättä tule sitä koskaan työelämässä tarvitsemaan. Uuden oppiminen on silti aina kivaa.

– Itse olen joskus verrannut tilannetta matematiikkaan. Sen jälkeen kun olen päässyt koulusta, en ole integroinut tai derivoinut. Olen kuitenkin ajatellut, että nämä ovat asioita, jotka ovat kehittäneet ajatteluntaitojani ja jollain tavalla laajentanut maailmaani, kertoo Jukarainen.

Marraskuun 6. päivänä vietetään Ruotsalaisuuden päivää. Päivä juhlistaa suomenruotsalaisten oikeutta puhua äidinkieltään ja Suomen kaksikielisyyttä.