1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yli sata ihmistä söi peijaisissa hirven – huonosti kävi: "Ikinä ei ole tullut tällaista vastaan"

Useat kymmenet juhlijat sairastuivat ravintolassa järjestettyjen hirvipeijaisten seurauksena. Syynä oli todennäköisesti hirvenliharuuassa ollut bakteeri. Ravintola järjesti ensimmäistä kertaa juhlat, joissa liha tuli suoraan metsästäjiltä.

Kuva: Yle / Matti Myller

Noin 130 henkilön hirvipeijaiset saivat kurjan lopun viime viikonloppuna Kotkassa, kun suuri osa juhlijoista sairastui seuraavana päivänä vatsaoireisiin.

– Tarkkaa tietoa sairastuneiden määrästä ei ole, mutta useita kymmeniä heitä kuitenkin oli, kertoo ravintolapäällikkö Pasi Pekkanen Kotkan Seurahuoneelta.

Juhlijat olivat syöneet edellisenä iltana erilaisia hirviruokia, jotka oli valmistettu juhlat tilanneen riistanhoitoyhdistyksen metsästämästä hirvestä. Yhdistys toimitti lihan valmiiksi paloiteltuna ravintolaan, jossa se valmistettiin ruuaksi.

– Tarjolla oli riimihirveä, mureketta, paistia, hirvipiirakkaa ja hirvipataa. Meidän puoleltamme tarjolla oli myös lämminsavulohta ja salaatteja, mutta niitä käytettiin myös muissa ravintoloissa. Näiden ravintoloiden asiakkaille oireita ei kuitenkaan ole tullut, Pekkanen kertoo.

Bakteeri liharuuassa

Oireina juhlijoilla oli vatsakipua, löysää vatsaa ja ripulia. Terveysviranomaiset selvittävät parhaillaan, mistä oireilu johtui.

Tämä oli meille erikoistilaisuus. Jatkossa harkitsemme todella tarkkaan, järjestämmekö enää vastaavaa.

Pasi Pekkanen

– Norovirusta on epäilty, mutta se on erittäin epätodennäköinen, koska kaikki oireet eivät täsmää. Norovirukseen liittyy myös oksentelua. Todennäköisesti oireilu johtui hirvenliharuuassa olleesta bakteerista, kertoo Kotkan kaupungin ympäristöterveyspäällikkö Taito Palo.

Tapausta selvitetään ruoka- ja ulostenäytteiden avulla. Lisäksi sairastuneille on annettu kyselykaavakkeet täytettäviksi.

Riistanhoitoyhdistys ei kommentoi

Ravintolan puolella on toimittu Palon mukaan asianmukaisesti.

– Ruuan valmistusmenetelmistä ei ole löydetty syytä sairastumiselle.

Todennäköisesti oireilu johtui hirvenlihassa olleesta bakteerista.

Taito Palo

Hirvipeijaiset järjestettiin ravintola Banketissa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun asiakkaiden syömä liha tuli suoraan metsästäjiltä.

– Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa sen. Tämä oli meille erikoistilaisuus. Jatkossa harkitsemme todella tarkkaan, järjestämmekö enää vastaavaa, ravintolapäällikkö Pasi Pekkanen sanoo.

Juhlat järjestänyt riistanhoitoyhdistys ei halua kommentoida asiaa.

Erittäin harvinaista

Kaakkois-Suomen riistakeskuksen aluetoimistosta kerrotaan, että vastaavat tapaukset ovat erittäin harvinaisia.

– Minulla on nyt nyt 21. vuosi täällä Kaakkois-Suomessa, eikä ole ikinä tullut tällaista vastaan, sanoo riistapäällikkö Erkki Kiukas.

Kiukkaan on hyvin vaikea uskoa, että hirvenlihassa olisi ollut vikaa tai sitä olisi käsitelty väärin.

– Ei tästä voi vetää mitään johtopäätöksiä, ennen kuin varmat tutkimustulokset ovat tulleet.

Hirviporukan sairastumisesta kertoi ensimmäisenä Kymen Sanomat.

14.11. tekstiä täsmennetty: Ympäristöterveyspäällikkö Taito Palo tarkentaa, että oireilun aiheutti todennäköisesti hirvenlihasta tehty ruoka.