Podetko lipaskammoa? – Näin selviät kunnialla kiusallisesta tilanteesta

Jokavuotista Nenäpäivää vietetään jälleen perjantaina ja lipaskerääjät ilmestyvät katukuvaan. Moni kokee yllättäen eteen tupsahtavan lipaskeräyksen kiusalliseksi tilanteeksi.

Kotimaa
Nenäpäivän lippaat liikkuvat ympäri Suomea perjantaina.
Petri Vironen / Yle

Perjantaina sadat tuhannet suomalaiset kohtaavat kadulla, toreilla ja kauppakeskuksesissa lipaskerääjiä. Lipaskerääjän kohtaaminen saattaa olla kiusallinen tilanne, varsinkin jos ei lahjoita mitään.

Apua! Minulla ei ole kolikoita, vain pankikortti. Lahjoitin jo edelliselle. En vain halua lahjoittaa. Mitä teen?

Tilanteesta selviää usein ottamalla itselleen rennon ja avoimen asenteen sekä muistamalla, että kohtaaminen ei ole aina helppoa lipaskerääjällekään. SPR:n varainhankinnan suunnittelijan Mia Ekström-Huttusen mukaan tilanteesta on turha nolostua.

– Keräystilanne kadulla tulee usein vastaan nopeasti eikä siihen ehditä reagoida. Tilanne voi myös tuntua kiusalliselta, koska lipaskerääjälle ei uskalleta sanoa ei. Pitää kuitenkin muistaa, että lahjoittaminen on aina vapaaehtoista.

Lipaskeräys-lahjoitus.
Petri Vironen / Yle

Nenäpäivä-säätiön markkinointi- ja viestintäpäällikkö Tea Saloranta muistuttaa, että lahjoittamisen sijaan myös keskustelulla on vaikutusta.

– Vaikka et lahjoittaisi mitään, voit myös jutella lipaskerääjän kanssa hyväntekeväisyydestä. Asioista selvää ottamisella ja tiedon jakamisella ystävien kesken on suuri vaikutus hyväntekeväisyydessä.

Myös lipaskerääjät voivat joutua kiperiin tilanteisiin lahjoituksia kerätessään.

– Tilanteet voivat olla haastavia myös kerääjille. Meidän työntekijöiden täytyy muistaa äidin opettamat käytöstavat ihmisiä kohdattaessa niin sillä pääsee jo pitkälle, muistuttaa Nenäpäivän projektipäällikkö Merja Pulliainen.

– Tervehtiä, kiittää ja toivottaa hyvää päivänjatkoa.

Lipaskeräyksellä merkittävä rooli hyväntekeväisyydessä

Lipaskeräys kuuluu isona osana Nenäpäivään sen rahallisen tuoton, mutta myös näkyvyyden takia.

– Lipaskeräyksen rooli on merkittävä. Esimerkiksi viime vuonna pelkästään Lions-liitto, yksi pääyhteistyökumppaneistamme, keräsi pelkästään lipaskeräyksellä 160 000 euroa, kertoo Saloranta.

Lipaskeräys Nenäpäivän hyväksi.
Petri Vironen / Yle

Lipaskerääjään on lupa suhtautua huumorilla, etenkin Nenäpäivänä. Tämä johtuu Salorannan mukaan Nenäpäivän brittiläisistä juurista.

– Alun perin Nenäpäivää vietettiin Briteissä, jossa koomikot keräsivät rahaa hyväntekeväisyyteen. Mekin haluamme tavoittaa ihmisiä hyvässä hengessä viihteen ja huumorin voimin.

Huumori näkyy vahvasti myös lipaskerääjissä eikä töitä tehdä naama irvessä.

– Lipaskerääjämme haluavat tavoittaa ihmiset hyvässä hengessä ja positiivisin mielin, kertoo Saloranta.