”Irtisanotut ovat pysyneet elämänhaluisina” – Wärtsilästä potkitut toistensa tukena kymmenen vuotta

Työnsä menettäneiden kerho polkaistiin käyntiin jo ennen viimeistä työpäivää. Uutta työtä löytyi kymmenille.

Erkki Haapaniemi (vas.), Seppo Leino ja Harri Siivonen tapaavat joka keskiviikko W46 kerhon kokoontumisessa. Kuva: Jussi Kallioinen / Yle

Henkilöstön kerho on auttanut Wärtsilän Turun tehtaalta irtisanottuja saamaan työtä ja jaksamaan hankalan ajan yli. Kerho perustettiin työnsä menettävien tukiverkostoksi jo ennen tehtaan sulkemista.

– Annettiin mahdollisuus tavata ihmisiä, jotka ovat samassa tilanteessa. Myös sosiaalinen verkosto säilyy. Varmasti estänyt myös alkoholiongelmia, joita tällaisissa tilanteissa hyvin helposti tulee, sanoo W46 kerhon puheenjohtaja ja Turun tehtaan entinen pääluottamusmies Seppo Leino.

Kerhon nimi tulee Turussa vuosina 1987–2004 valmistetuista W46-mallisista dieselmoottoreista. Wärtsilä siirsi tuotannon Italiaan ja jätti Turkuun 385 työtöntä.

– Kyllä se silloin kirpaisi. Kovasti ihmettelimme päätöstä, muistelee tehtaalla koneasentajana työskennellyt Harri Siivonen.

Annettiin mahdollisuus tavata ihmisiä, jotka ovat samassa tilanteessa. Myös sosiaalinen verkosto säilyy.

Seppo Leino

Kerho polkaisi ensi töikseen käyntiin työllisyysprojektin. Kaksi vuotta tehtaan sulkemisen jälkeen uutta työtä oli löytynyt yli kahdelle sadalle, joista kerho on laskenut auttaneensa vähintään kymmeniä työllistymään.

– Tärkein saavutus on ollut silti se, että irtisanotut ovat pysyneet virkeinä, terveinä ja elämänhaluisina, kerhoa perustamassa ollut Erkki Haapaniemi sanoo.

Jäseniä kerhossa on edelleen kaksi sataa, joista keskiviikkoisin pidettävään kokoontumiseen saapuu joka kerta keskimäärin kolmekymmentä. Leino suosittelee muitakin irtisanomisuhan alla olevia perustamaan kerhoja ja tukiverkostoja, mutta asialla kannattaa olla jo ennen viimeistä työpäivää.

– Ehdottomasti. Silloin porukka on vielä koossa. Jälkikäteen porukan kokoontuminen ja työntekijöiden tavoittaminen on paljon vaikeampaa, hän sanoo.