1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joulupukin lomakylästä menestystarina

Muutamassa vuodessa Joulupukin pajakylään Rovaniemelle noussut lomakylä vetää turisteja kuin kärpäspaperi moskiittoja. Ja turistit ovat myös tyytyväisiä, Trip Advisor –matkailusivustolla Santa Claus holiday village on arvostettu Rovaniemen parhaaksi majoituspaikaksi ohi keskustan hienojen hotellien.

Kotimaan uutiset
Asiakkaiden antamien pisteiden mukaan Joulupukin lomakylä on Rovaniemen paras majoituspaikka.
Asiakkaiden antamien pisteiden mukaan Joulupukin lomakylä on Rovaniemen paras majoituspaikka. Keskustan hienot hotellitkin jäävät kakkoseksi.Vesa Vaarama / Yle

Joulupukin lomakylän eli Santa Claus holiday villagen ensimmäisen mökin kivijalka valettiin kesällä kolme vuotta sitten. Nyt Napapiirin pajakylässä isojen matkamuistomyymälöiden takana on jo 37 paritalomökkiä. Vuodepaikkoja on kaikkiaan 280.

Mökkikylä on osoittautunut todelliseksi vetonaulaksi. Moni turisti haluaa Rovaniemelläkin majoittua muualla kuin keskustan kivierämaassa ja siihen paikka Joulupukin kylässä – joulun Mekassa – on heille täydellinen.

Varauskirja pursuaa

Joulupukin lomakylä on jo tälle joulusesongille varattu täyteen viimeistä sijaa myöten. Eikä seuraavan vuoden joulukaan näytä yhtään sen heikommalta.

– Koko joulusesonki ihan joulukuun ensimmäisestä päivästä aina sinne kun venäläiset asiakkaat lähtee pois 7.-8. tammikuuta on käytännöllisesti katsoen loppuunmyyty, ihan muutamalle yksittäiselle yölle saattaa olla yksi huone jäljellä. Ja 2015 joulustakin alkaa olla ennakkoon myyty jo puolet, Santa Claus holiday villagen yrittäjä Marko Jääskö sanoo.

Koko joulusesonki on käytännöllisesti katsoen loppuunmyyty ja 2015 joulustakin alkaa olla ennakkoon myyty jo puolet

Marko Jääskö

– Kyllä tässä voi tyytyväinen olla. Meillä on ollut jo sesongin ulkopuolellakin majoittujia, revontulimatkalaisia ja muita. Nytkin eilen, vaikka ollaan marraskuun alussa, lomakylä oli kahta huonetta vaille täysi.

Laajennus jo tulossa

Kysyntä on niin kova, että lomakylään aletaan rakentaa lisää mökkejä. Ensi kesänä uusille mökeille tehdään kunnallistekniikka ja sen jälkeen alkaa rakentaminen.

– Kyllä laajentaminen on mielessä. Varmaan parin vuoden periodilla mökkejä tulee tähän lisää, sanoo yrittäjä Marko Jääskö.

Mökeille riittää tilaa nykyisen alueen ja matkamuistomyymälöiden eteläpuolella. Joulupukin lomakylällä on tarvittaessa käytössä rakennusoikeutta jopa 5000 neliömetriä.

Tuottaa hyvää koko pajakylälle

Pajakylän muut yrittäjät ovat enemmän kuin tyytyväisiä lomakylän menestykseen.

– Ennen tätä Santa Claus holiday villagea meidän asiakkaat majoittui kaupungissa, niin nythän tämä on aivan erinomaista. Sitä ei voi oikeastaan liikaa hehkuttaa kuinka hieno homma se on ollut ja kuinka hyvin se on onnistunut, Joulupukin kammarin toimitusjohtaja Jarmo Kariniemi sanoo.

Pajakylässä yöpyvillä turisteilla on runsaasti aikaa käyttää safari- ja ravintolapalveluita puhumattakaan siitä, että Pajakylän myymälöissä voi käydä ostoksilla kaikessa rauhassa ja moneen kertaan.

Silloin kun majoitutaan alueella, kaikki sujuu paremmin, ihmiset viihtyy paremmin ja silloin myös käytetään rahaa

Jarmo Kariniemi

– Jos ollaan bussilla liikenteessä niin siinä on tiukat aikataulut minkä verran ollaan missäkin paikassa. Mutta silloin kun majoitutaan alueella, kaikki sujuu paremmin, ihmiset viihtyy paremmin ja silloin kun viihdytään silloin myös käytetään rahaa, Jarmo Kariniemi sanoo.

Hotellikin mahdollinen

Kun yksi yrittäjä on nyt saanut pelin avattua ja osoittanut, että napapiirille kannattaa investoida majoituspalveluihin, todennäköisesti majoituspalveluita tulee alueelle lisää.

Alueen kaavassa on ollut jo pitkään myös hotellitontti, mutta se ei ole kiinnostanut investoijia. Nyt tilanne voi olla uudenlainen.

– Tämä Santa Claus holiday villagen esimerkki on niin hieno, että voidaan ajatella että tällaisen taikapullon korkki on nyt avattu, eli joku on tehnyt sen aloituksen ja testityön siihen miten täällä majoitus menee ja hyvin tuntuu menevän, Joulupukin kammarin toimitusjohtaja Jarmo Kariniemi sanoo.

– Uskon siihen että tänne tulee vielä hotellikin. Siitä ei ole tietoa milloin, mutta pidän sitä lähes varmana että näin tulee käymään. On vaan ajan kysymys milloin se hotellitontti tulee käyttöön.

– Ja uskon että myös erityyppisiä mökkikylän tyyppisiä majoituspalveluja tulee tänne lisää.

Lue seuraavaksi