1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Maalaishuumori pitää Ponssen pinnalla

Hyvä huumori uppoaa samanhenkisiin ihmisiin samaan tapaan ympäri maailman. Siksi metsäkoneyhtiö Ponssella huumori kulkee metsäkoneen mukana vientituotteen tapaan.

talous
Ponsse H7 harvesteripää
Ponsse

Metsäkoneyhtiö Ponssen historia on täyttä huumoria, kun kuuntelee yhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgrénin sanailua. Tänään Ponssen synty kerrattiin Teekkö nää huumorilla bisnestä? –seminaarissa Oulussa, jossa bisnesväki otti tuntumaa huumoriin menestyksen osatekijänä.

– On ne värikkäitä tarinoita ja niitä mielellään kerrotaan, koska ne on elävästä elämästä. Niistä löytyy ratkaisumalleja ongelmiin ja tapa mennä eteenpäin vaikeissa tilanteissa, Ponssen hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgrén selventää.

Ja kuitenkin huumorin kanssa ollaan vakavissaan. Samansisältöinen esitys on mennyt läpi monta kertaa asiakkaille aina Pohjois-Amerikasta Kiinaan ja moneen paikkaan siltä väliltä.

Ponssen maalaishuumorin Vidgrén kertoo olevan tukkijätkien ja maaseudun ihmisten peruja. Pienestä Vieremän kirkonkylästä Ponsse vie koneita maailmalle samankaltaisiin maalaiskyliin, jossa metsäkoneyrittäjät tekevät samaa työtä kuin kollegansa Suomessa. Ja huumorilla tietenkin, kuten tällä Pohjois-Amerikan asiakkaille suunnatulla videolla (siirryt toiseen palveluun).

– He ovat tehneet metsätyötä pitkään ja arvomaailma on muovaantunut sitä kautta samanlaiseksi ja samalla huumori. Samat asiat naurattavat Suomussalmen miestä, kuin Michiganin miestä.

Huumori tuottaa luovia ratkaisuja

Huumorilla on tänä päivänä paljon tilaa, kun käsitellään raskaita aiheita. Työpaikan hyvä ilmapiiri synnyttää huumoria ja sitä tarvitaan, kun homma ei tahdo ottaa tuulta alleen. Metsätyökoneidenkin rakentamisessa on Vidgrénin mukaan tilanteita, joihin ei ratkaisua tunnu löytyvän.

– Meilläkin tahtoo koneen tekeminen olla haastavaa, eikä aina osu askel lankulle. Joku kaveri sanoo aina päivän päätteeksi palaverissa, että ei se niin mene, etteikö se jotenkin menisi. Että kuitenkin eteenpäin mennään.

Huumoria tutkitaan nyt vakavasti yliopistotasollakin laboratorio-olosuhteissa. Oulun Yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu esitteli seminaarissa Hurmos-hankeen, johon parhaillaan kerätään rahoitusta. Hanke pyrkii tutkimaan huumorin luovuutta edistävää vaikutusta ja sen vaikutusta työyhteisöihin.

Lue seuraavaksi