Hyppää sisältöön

Energiatietoiset koululaiset: Kännykän voisi ladata vaikka kuntopyörällä

Tiedekeskus Heurekassa, Vantaalla, vietettiin torstaina koululaisten ilmastohuippukokousta. Tapahtumassa koululaiset ideoivat erilaisia keinoja energian tehokkaampaan käyttöön omassa koulussaan.

Kuva: Yle

Ilmeet olivat keskittyneitä ja aivot raksuttivat melkein korvin kuultavasti, kun peruskoululaiset miettivät keinoja parantaa koulunsa energiatehokkuutta.

Nyt kolmannen kerran järjestetty koululaisten ilmastohuippukokous keräsi tiedekeskus Heurekaan lähes sata peruskoululaista.

Energiat ja niiden tehokas käyttö on aikuisille vaikea asia, mutta nuoria aivoja aihe ei hätkähdyttänyt.

– Oppilaat ovat olleet todella innoissaan. Asiaa ei ole pidetty mitenkään erityisen vaikeana ja uskon, että näiltä työryhmiltä tulee tosi hyviä projekteja, arvelee oppilastöitä ohjannut Liisa Kallio WWF:stä.

Ja pian nuoret ideamyllyt alkoivatkin jauhaa, ensi hieman tavanomaisempia ajatuksia.

– Meillä on muun muassa  tällaisia ajatuksia: aurinkovoimalla lämmitettävä vesi, sitten ilman lämmitin. Se on semmonen, joka lämmittää aurinkovoimalla ilmaa, luettelee Taivallahden peruskoulun 8 A -luokalta oleva Maria Sulkava.

Ideoissa löytyy

Kun ideamyllyt lämpenivät, niin idealistalta alkoi löytyä yhä hurjempia ideoita.

– On meillä listalla esimerkiksi kuntopyörä, joka lataa kännyköitä ja tabletteja ja muita vempeleitä, kertoo Maria Sulkava.

Mari uskoo kuntopyörään löytyvän tarpeeksi polkijoita, että koulun kännykät saadaan ladattua.

Jatkossa nuorten ideoista sorvataan koulujen käyttöön ne parhaimmat, näin toivovat ainakin nuoria ajatuskoneita tuutoroineet ohjaajat.

– Opettajat tulevat tässä loppuvaiheessa mukaan työpajoihin ja toivotaan, että he ottavat tämän homman tosissaan ja lähtevät toteuttamaan näitä ideoita. Aiempina vuosina oppilaiden ideoista on toteutettu muun muassa aurinkopaneeleita koulujen katoille, kertoo oppilastöitä ohjannut Liisa Kallio WWF:stä.

.
.