1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kemijärven uusi saha aloitti testeillä

Kemijärvelle valmistuva Lappi Timber Oy:n saha on vastaanottanut ensimmäiset tukkikuormat. Puilla aluksi testataan sahan lajittelujärjestelmää.

Lappi Timberin Kemijärven saha
Lappi Timberin Kemijärven sahan varsinainen koeajo alkaa kahden kolmen viikon päästä. Sen aikana koneita ja laitteita vielä viritellään. Sahatavaran kaupallinen tuotanto on määrä aloittaa heti tammikuun alusta. Toimittaja ja kuvaaja: Jorma Korhonen / Yle
Lappi Timberin Kemijärven saha
Lappi Timberin Kemijärven sahan varsinainen koeajo alkaa kahden kolmen viikon päästä. Sen aikana koneita ja laitteita vielä viritellään. Sahatavaran kaupallinen tuotanto on määrä aloittaa heti tammikuun alusta. Toimittaja ja kuvaaja: Jorma Korhonen / Yle

Laitoksen varsinaiseen koeajoon on määrä päästä kahden kolmen viikon päästä. Runsaan 30 miljoonan euron investointi synnyttää Kemijärvelle ehkäpä maailman nykyaikaisimman sahan ja siihen liittyvän liimapuutehtaan, sanoo Keitele Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio.

Kylävainion mukaan koko laaja puunkäsittely tulee saman katon alle, mikä hänen mukaansa on ainutlaatuista maailmassa. Hän luettelee: tukkien kuorinta, sahaus, tuorelajittelu, rimoitus, kuivalajittelu, paketointi, sekä lamellien höyläys, liimapuun valmistus...

Kylävainio tähdentää, että nykyaikaisella sahalla on myös erittäin huolellinen laadunvalvonta ja siihen Keitelekin panostaa.

– Tukki mitataan tarkoin ja se myös läpivalaistaan mahdollisten sisäisten vaurioiden tunnistamiseksi.

Kylävainion mukaan Kemijärven sahalla tehdään varsin perusteellinen koeajo ennen varsinaista tuotantoa. Alueen lämpölaitos käynnistetään 8. joulukuuta ja sahatyöt alkavat yhdessä vuorossa tammikuun alusta. 

30 valittiin yli 300 hakijasta

Kemijärvelle sahalle koulutetaan parhaillaan kolmeakymmentä henkilöä. Heidät on valittuyli kolmensadan hakijan joukosta. Lisäksi alueella tulee työskentelemään muutamia jo valmiita ammattihenkilöitä. 

Nuo tulevat, uudet sahatyöntekijät ovat parhaillaan Lapin ELY-keskuksen järjestämässä rekry-koulutuksessa. Ilkka kylävainion mielestä se on yritykselle kätevä ja taloudellinen tapa saada hyviä työntekijöitä. Oppilaalle koulutus antaa laajan ja kattavan valmiuden ammattityöhön. Opiskelu tapahtuu saha-alueella; käytännön työt kentällä ja teoriaopiskelu sellun entisessä konttori- ja ruokalarakennuksessa.

– Puolet porukasta on ollut kaksi viikkoa Keiteleellä tutustumassa sahaustoimintaan. Ja toinen puolisko porukasta tulee näiden lähdettyä, kertoo johtaja Ilkka Kylävainio.

Uusi rekrytointi liimapuutehtaalle

Keitele Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio sanoo, että ihmisten töihin otto ei jää tähän. Seuraava rekrytointi on keväällä, jolloin yritys hakee myös kolmeakymmentä henkilöä liimapuutehtaalle. 

– Heille on räätälöity ihan oma koulutuksensa.

Liimapuutehtaan on määrä aloittaa Kemijärvellä ensi kesänä.