Enontekiön kunnanjohtaja: RKP ja saamelaiskäräjät bluffaavat ILO:lla

Enontekiön kunnanjohtajan, kansanedustajaehdokas Mikko Kärnän (kesk.) mielestä alkuperäiskansojen ILO-sopimuksen ratifiointiesitys on ongelmallinen, koska siihen liitetty selitys maa- ja vesioikeuksista ei ole oikeudellisesti sitova. Kärnä syyttää RKP:tä ja saamelaiskäräjiä bluffista.

politiikka
Mikko Kärnä
Enontekiön kunnanjohtaja Mikko Kärnä.Yle

– Olin tänään yhteydessä ILO:n entiseen alkuperäiskansaoikeuksien erityisasiantuntijaan ja oikeusministeriöön. Molemmilta tahoilta vahvistettiin, että laadittu selitys ei ole oikeudellisesti sitova. Näyttääkin valitettavasti siltä, että kyseessä on RKP:n ja saamelaiskäräjien bluffi, jolla ratifiointi yritetään saattaa maaliin ja aloittaa riitely maaoikeuksista vasta sen jälkeen, Kärnä toteaa.

– On hyvin hälyttävää ja demokratian kannalta arveluttavaa, että kukaan ei ole puhunut asiasta julkisuudessa. Eduskunnan tulee tietää, että sille aiotaan esittää ehdotus, joka ei sido kumpaakaan osapuolta oikeudellisesti. Tämä tarkoittaa, että kansainvälinen työjärjestö voi selityksestä huolimatta vapaasti puuttua sopimuksen soveltamiseen joko omasta aloitteestaan tai kenen tahansa osapuolen kantelun johdosta. Ihmisiä on nyt johdettu tarkoituksella harhaan puhumalla asiasta puolitotuuksia, Kärnä jatkaa.

Saamelaiskäräjät hyväksyi viikko sitten hallituksen ehdotuksen ILO-169 yleissopimuksen ratifioinnista. Ratifiointiesitykseen sisällytettiin sopimuksen 14. artiklaa koskeva selitys, jonka avulla on tarkoitus ratkaista maa- ja vesialueiden hallinta- ja omistusoikeuksiin liittyvät kysymykset saamelaisalueella. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi asiasta antamassaan tiedotteessa, että ratifiointi otti nyt suuren harppauksen eteenpäin ja hänen tavoitteenaan on antaa asiasta hallituksen esitys marraskuun aikana.