Fukushima opetti: Loviisan ydinvoimalalle uusi varajäähdytys

Meriveden käytölle on varajärjestelmät nykyisinkin, mutta uusi jäähdytystekniikka vahvistaa voimalaitoksen turvallisuutta entisestään.

Ilmajäähdytystornit ympyröitynä. Havainnekuva. Kuva: Fortum

Fortumin Loviisan ydinvoimalalle rakennetaan parhaillaan jäähdytystorneja, joita ei toivottavasti koskaan jouduta käyttämään. Ilmajäähdytteisillä lämmönsiirtojärjestelmillä varustetut tornit käynnistyvät, jos ydinvoimala ei voi enää käyttää merivettä laitoksen jäähdyttämiseen. Yhtenä riskinä on vilkas laivaliikenne Suomenlahdella.

– Tällaisia tilanteita on meriveden jäähdytysjärjestelmän menetys, joka saattaa johtua esimerkiksi öljyonnettomuudesta Suomenlahdella. Silloin öljy tukkii lämmönsiirtojärjestelmät ja tällöin laitoksen jälkijäähdytys vaarantuu, valaisee ydinvoimalaitoksen ryhmäpäällikkö Samuli Savolainen.

Fukushiman toistuminen Loviisassa epätodennäköistä

Uusi merivedestä riippumaton jäähdytysjärjestelmä on Säteilyturvakeskuksen suositus. Suositus tehtiin Japanin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen suomalaisille ydinvoimalaitoksille suoritettujen stressitestien perusteella.

Todennäköisyys Japanin kaltaiseen onnettomuuteen Loviisassa on pieni, mutta pahimpaan on syytä varautua.

– Fukushiman onnettomuus osoitti ensi kädessä, että emme ole pystyneet varautumaan aivan kaikkia onnettomuusketjuja vastaan. Joskin näiden ketjujen todennäköisyys on äärimmäisen pieni. Mutta kuitenkin on koettu ja nähty, että tämä järjestelmä takaa niissä äärimmäisissäkin olosuhteissa laitoksen turvallisuuden, Savolainen sanoo.

Tornit lähes näkymättömiä

Meriveden käytölle on varajärjestelmät nykyisin, mutta uusi jäähdytystekniikka vahvistaa voimalaitoksen turvallisuutta entisestään.

Käytännössä tornit on sijoitettu pieniin, 10-metrisiin rakennuksiin laitoksen kahden reaktorin lähelle. Rakennukset eivät juuri näy ulospäin.

Torneja on kummallekin reaktorille kaksi. Yhtä jäähdytystornia käytetään reaktorissa syntyvän jälkilämmön ja toista polttoainealtaissa syntyvän jälkilämmön poistamiseen.

Vientituotteeksi?

Jäähdytysjärjestelmä on Fortumin omaa suunnittelutyötä, laitteet on valmistettu Unkarissa. Muiden maiden ydinvomaloissa vastaavanlaisia jäähdyttimiä ei ole vielä käytössä. Menetelmästä väläytetäänkin vientituotetta.

– Näemme tässä selkeän potentiaalin myös muille ydinvoimalaitoksille, Savolainen sanoo.