1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jopa 300 euroa kilolta – teehifistelijä panostaa laatuun

Teeharrastaja valitsee luomun irtoteen ja panostaa teen valmistamiseen. Tavalliset teen kuluttajat ostavat puolestaan kausimakuja. Todellisen hifistelijän valinta on kallis teetiiviste.

Teeharrastaja Sanna Kyyrönen on mielissään kaupan laajasta teevalikoimasta. Kuva: Iida Pakkanen/ Yle

Teen menekki vaihtelee kausittain. Talven tullen teen kulutus kasvaa, talvella juodaan myös eri lajikkeita kuin kesällä. Joulun lähestyessä maustetut teesekoitukset tekevät parhaiten kauppansa.

Miehet ovat enemmän perinteisten maustamattomien teiden perään ja tietävät hyvinkin tarkasti, mitä haluavat.

Kauppias Hannu Vehmanen

– Tällä hetkellä suosittuja ovat erilaiset jouluteet, inkivääriteet ja nukahtamista auttavat teet, sanoo kauppias Hannu Vehmanen, jolla on myynnissä yli 250 teelajiketta.

Teetä juodaan nautiskelun ohella yhä enemmän myös terveysvaikutusten takia. Teetä ostavat kaikenikäiset miehet ja naiset yhtä paljon. Teekauppias kertoo, että erot näkyvät ostettavissa lajikkeissa.

– Miehet ovat enemmän perinteisten maustamattomien teiden perään ja tietävät hyvinkin tarkasti, mitä haluavat. Naiset taas menevät enemmän fiiliksen mukaan ja maistelevat uusia makuja, Hannu Vehmanen sanoo.

Harrastaja panostaa teen valmistukseen

Teenjuojia on monia koulukuntia. Toisten mielestä tee pitää ostaa ehdottomasti irtotavarana. Teeharrastaja Sanna Kyyrönen juo pussiteetäkin kiireessä, mutta nauttii mielellään ajan kanssa valmistetusta teestä.

– Tällä hetkellä suosin maustamatonta valkoista teetä. Tietysti luomuna ja irtoteenä. Makumieltymykseni vaihtuvat kausittain. Talvisin huomaa, että pidän enemmän mausteisista chiliä tai kanelia sisältävistä sekoituksista, hän kertoo.

Todellisena teen ystävänä Kyyrönen panostaa teen valmistamiseen. Hän ei esimerkiksi koskaan käytä pelkkää hanavettä teen laittoon.

Haudutusajalla on väliä

Jotta teestä saa kaiken maun irti, sitä täytyy hauduttaa useampi minuutti. Teelehtiä ei saa missään nimessä laittaa kiehuvan kuumaan veteen eikä hauduttaa liian kauan, sillä ne kitkeröittävät juoman.

Haudukkeita, jotka eivät sisällä varsinaisia teekasveja, voi hauduttaa pidempään. Jokaiselle teelaadulle on suositeltu lämpöaste ja haudutusaika, jotka löytää pakkauksen takaa.

Osa teenjuojista on vahvasti sitä mieltä, että teen pitää olla puhdasta teetä. Toiset taas nauttivat kofeiinittomista haudukkeista, jotka sisältävät yrttejä ja mausteita.

Todellinen hifistelijä valitsee kalliin matcha-teen. Matcha on japanilainen vihreästä teestä jauhettu teetiiviste, joka maksaa noin 300 euroa kilolta. Sen oikeaoppiseen juontiin kuuluu oma astiastonsa.