200 euron maksu vain jäävuoren huippu lupaviidakossa – "Säädämme kohta koko Suomen kuoliaaksi"

Raskas byrokratia herättää närkästystä kampaamoyrittäjien keskuudessa. Kampaamot joutuvat hakemaan 200 euron hintaista poikkeuslupaa saadakseen olla auki itsenäisyyspäivän, mutta tämä on vain osa sääntelyviidakkoa, muistuttaa Suomen yrittäjät ry.

Kotimaa
Hiukset, kampaaja, parturi-kampaaja-opiskelija, Etelä-Savon ammattiopisto, kampaamo
Etelä-Savon ammattiopiston parturi-kampaamo on myös edustettuna Taitaja-finaalissa.Jonne Laasonen / Yle

Kampaamoyrittäjä Nina Olander päätti hakea aluehallintovirastolta 200 euron hintaista poikkeuslupaa ja pitää näin liikkeensä auki itsenäisyyspäivän juhlijoille. Syynä on puhtaasti asiakkaiden palveleminen.

– Meillä on kuitenkin asiakkaita, jotka menevät joka vuosi linnaan. Tuntuisi hassulta sanoa, että nyt meiltä ei saisikaan enää palvelua.

Voitolle Olander ei usko päivän jälkeen pääsevän. Yrittäjän onneksi kampaajat tulevat mielellään töihin itsenäisyyspäivänä.

– Onhan se iso summa, ja kyllä siitä päivästä jää tappiolle. Mitään rahallista järkeä ei ole pitää auki. Työntekijät ovat varmistaneet, että liike on itsenäisyyspäivänä auki, kun hienoja ja kampauksia on niin mukava tehdä, kertoo Olander.

Yksityisyrittäjälle lupamaksu voi olla liian raskas pala. Osa pääkaupunkiseudun kampaamoista onkin päättänyt pitää juhlapäivänä ovensa kiinni, vaikka asiakkaita olisi.

– Onhan tästä noussut kampaajien kesken todella iso haloo, ja jotkut ovat päättäneet pitää liikkeensä kiinni.

"Koko ajan uusia sääntöjä ja lakipykäliä"

Lasku poikkeuslupahakemuksesta on vain yksi osa byrokratiaa, jonka kampaamoyrittäjä kohtaa arjessaan. Olander kertoo paperitöiden lisääntyneen jatkuvasti vuosien aikana. Tämä tuo myös lisäkuluja.

– Erilaisia lakipykäliä ja säädöksiä säännöksiä tulee koko ajan lisää, ja niistä täytyy tietenkin yrittäjänä olla tietoinen. Ne kaikki sitten aiheuttavat lisää työmäärää. Meillä on kaksi ihmistä palkattu erikseen hoitamaan näitä töitä.

Suomen yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala tietää yksityisyrittäjän arjen sääntelyviidakossa.

– Virkakoneisto ajattelee, että suomalaiset kuluttajat ja yrittäjät toimiakseen oikein vaativat erilaista valvontaa ja lupamaksuja. Sääntely on lisääntynyt todella paljon. Tässä on vaarana se, että me säädämme kohta Suomen kuoliaaksi, sanoo Kujala.

Viskikohu vauhditti keskustelua

Suomen yrittäjät ry on vuosien ajan tehnyt työtä yritysten hallinnollisen taakan vähentämiseksi. Muutama viikko sitten vellonut viskikohu vauhditti keskustelua turhasta sääntelystä, jota nyt myös puolueet ovat valmiita kitkemään.

– Näillä esimerkeillä, jotka taistelevat oikeustajuamme vastaan, kuten tämä viskikohu, on ollut merkitystä alustavan valmistelutyön käynnistämisessä. Puolueetkin ovat oivaltaneet, että nyt mennään liian pitkälle, sanoo Kujala.

Asiaa pohtimaan on perustettu työryhmä, jolle saa marraskuun puoliväliin asti tehdä ehdotuksia paremman säätelyn puolesta. Anssi Kujala uskoo, että seuraavalla hallituskaudella sääntelyä saadaankin parempaan suuntaan.

– Nyt mielestäni niin kuluttajilla kuin yrityksilläkin on lupa odottaa, että seuraavalla hallituskaudella vähintäänkin lopetetaan tämä tarpeeton säätely. Ensimmäistä kertaa vallitsee tunnelma, että kaikki haluavat puuttua tähän.

Kujalalla onkin resepti ylimääräisten säännösten purkamiseen.

– Jos päättäjät ottaisivat periaatteeksi sen, että aina kun tehdään yksi säännös lisää, niin yksi myös puretaan. Siinä voisi olla hyvä periaate, joka väistämättä tulppaisi tätä lisääntyvää sääntelyä.

Työryhmän puheenjohtajana toimii ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.). Kansalaiset ja järjestöt voivat laittaa omat ehdotuksensa sääntelyn parantamiseen Otakantaa-verkkosivustolle (siirryt toiseen palveluun) 16. marraskuuta mennessä.