1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

Yrittäjä vaatii: Viron malli ja uusi ay-liike!

Kiteeläisen tiehöyläyrittäjän Esa Halttusen mielestä Suomi on sairas. Tautiin on kuitenkin parannuskeinoja: yrittäjähengen lisääminen koko maahan, Viron mallin käyttöönotto ja kilpailevan ay-liikkeen perustaminen. Esa Halttunen on vieraana A2 Yrittäjä-illassa TV2:ssa 2.12. klo 21 alkaen.

Tiehöyläyrittäjä Esa Halttunen haluaa Kiteestä Viron yritysveromallin kokeilualueen. Kuva: Marko Torni

"Ei meidän Suomessa tarvitse elää näin! Täältä lähtevät suuryritykset, eikä kasvua löydy mistään. Millä me oikein tulevaisuudessa eletään? Suomi on meidän talo, joka kaatuu ulkomaan velkaan. Nyt pidämme sairasta hyvinvointivaltiotamme yllä velkarahalla."

"Myös palkansaajapuolelleon saatava yrittäjähenkeä.Ay-liike ja työelämän jäykkyys pilaavat Suomen mahdollisuudet. Nyt ei ole aika vaatia lisää palkallisia vapaita, vaan vähentää entisiä ja mukisematta painaa töitä!"

Ay-liike ja työelämän jäykkyys pilaavat Suomen mahdollisuudet.

Esa Halttunen

"Jokaisella meistä on vastuu omasta työstään ja Suomesta. Tarvitaan karenssipäiviä sairauslomiin, pekkaspäivät pois ja lomarahan radikaalia laskua! Näillä toimenpiteillä ei heikennetä palkansaajan ostovoimaa, vaan lisätään kotimaisen tuotteen ja palvelun kilpailukykyä omissa ostotarpeissamme. Työnantajina maksamme palkkojen lisäksi myös kaikki sivukulut ja 24 prosentin arvonlisäveron."

"Yrittäjät kantavat Suomea, mutta eivät ole missään päätöksentekijöiden pöydissä mukana. Meidän on päästävä sinne tai kaikki karkaavat ulkomaille. Kolmikanta on murrettava!"

"Suomi tarvitsee kilpailevan ay-liikkeen. Uusi ay-liike ottaisi huomioon myös pienyrittäjätyönantajien näkemykset. Tuloksena olisi lisää työpaikkoja pk-yrityksiin. Nykyinen ay-liike kun pelaa isojen yritysten ehdoilla."

**"Ensikosketukseni koneisiin tapahtui kotitilalla **pienviljelijän poikana. Vuonna 1974 ostin tiehöylän, joka meni rikki. Sitten aloin parannella sitä. Palkkasin ensimmäinen työntekijän ja aloitin tiehöyläurakoitsijana. Aluksi peruskorjasimme ruotsalaisia tiehöyliä, vuonna 1993 valmistui ensimmäinen oma tuote, joka myytiin kaivokseen Egyptiin. Nyt Veekmas-tiehöyliä on myyty yli 300 ympäri maailmaa."

"2000-luvulla firma kasvoi voimakkaasti ja vuonna 2007 kaksinkertaistimme kokomme ostamalla kilpailijoitamme. Nyt työllistän 19 ihmistä ja yhteensä 40 alihankkijaa ja joukon heidän työntekijöitään."

Nykyään olen itse joutunut työssäni liikaa tietokoneen taakse. Tehdassali on kuitenkin edelleen tuttu paikka ja jos näen siellä sotkua, alan lakaista lattioita.

Esa Halttunen

"Nykyään olen itse joutunut työssäni liikaa tietokoneen taakse. Tehdassali on kuitenkin edelleen tuttu paikka ja jos näen siellä sotkua, alan lakaista lattioita. Välillä nautin vähän ajella tiehöylällä."

**"Yrittäjyys on meidän perheelle **elämäntapa. Itse olen toimitusjohtaja ja vaimoni Pirjo toimistosihteeri. Vanhin tyttäreni Sanna hoitaa markkinoinnin ja viennin sekä poikani Jarno tuotannon tukipalvelut ja höylien koeajot. Nuorin tyttäreni Henna valitsi luokanopettajan uran, mutta on hengessä mukana."

"Meidän pitäisi saada kotimainen valmistus sille tasolle, ettei halpa- ja muu tuonti ole kannattavaa kotimaisen tuotteen vaihtoehtona. Tämän saavuttamiseksi tarvitsemme Viron veromallin, jossa yritys maksaa veroa vasta silloin, kun yhtiöstä maksetaan rahaa ulos esimerkiksi osinkoina. Yritykset eivät siis tällöin maksa veroa tulosta, joka jää yritykseen."

**"Viron mallin käyttöönotto Suomessa **saisi aikaiseksi paljon hyvää: alettaisiin kilpaa valmistaa tuotteita, jotka nyt ostetaan ulkomailta. Tuotteiden toimitusajat lyhenisivät, yrityksillä olisi varaa palkata työntekijöitä ja olisi rahaa investointeihin. Yhteiskunta saisi kaivattuja verotuloja ja samalla työttömyyden aiheuttamat kustannukset laskisivat ja myös vienti alkaisi vetää."

"Ehdotan, että Kiteestä tehdään Viron yritysveromallin kokeilualue. Näin päättäjien ei tarvitsisi ottaa liian isoa hyppyä tuntemattomaan, vaan he voisivat seurata Viron mallin vaikutuksia Kiteellä esimerkiksi viisi vuotta ja tehdä johtopäätöksiä kokeilun perusteella."

Ehdotan, että Kiteestä tehdään Viron yritysveromallin kokeilualue.

Esa Halttunen.

"Näin me kiteeläisinä saisimme takaisin ne sadat menetetyt teolliset työpaikat ja tyhjillään olevat hyväkuntoiset tehdashallit käyttöömme. Samalla kuntamme menettäisi Suomen kallein veroprosentti -statuksensa. Ja kun kokeilu laajenisi koko Suomeen, meistä tulisi taas vauras yhteiskunta, jossa on turvallista kaikkien elää ja asua."