Bulgariaan vähemmistöhallitus – pääministeriksi jälleen Boiko Borisov

Bulgaria on EU:n köyhin maa, ja asiantuntijat ennustavat uudellekin hallitukselle vaikeita aikoja.

Bulgarian politiikan voimamies Boiko Borisov on saanut kuukauden kestäneet hallitusneuvottelut päätökseen. Uuden vähemmistöhallituksen muodostavat Borisovin johtama keskustaoikeistolainen GERB-puolue oikeistolainen Reformistinen ryhmittymä.

– Olemme kaikki nähneet valtavasti vaivaa ja tehneet kaikki tarvittavat kompromissit yksi asia mielessämme: muodostaa hallitus ja välttää uudet vaalit, Borisov sanoi.

– GERB tekee hallituksessa parhaansa ja toivoo, että se saa pitkän elämän.

55-vuotias Borisov on entinen henkivartija, palomies ja poliisipäällikkö. Hän oli maan pääministeri helmikuuhun asti, mutta joutui eroamaan mielenosoitusten vuoksi. Koko maan laajuisissa mielenosoituksissa vastustettiin köyhyyttä ja korruptiota.

Borisovin erottua valtaan nousi sosialistien ja MRF:n johtama asiantuntijahallitus, mutta sekin erosi jatkuvien mielenosoitusten jälkeen kesäkuussa. Bulgaria on EU:n köyhin maa, ja asiantuntijat ennustavat uudellekin hallitukselle vaikeita aikoja.

Borisovin GERB-puolueella on noin kolmasosa parlamentin paikoista: 84 paikkaa 240 paikasta. Reformistisella ryhmittymällä on 23 paikkaa. Kaksi muuta puoluetta, maltillinen kansallismielinen puolue Isänmaallinen rintama ja keskustavasemmistolainen ABV, on luvannut tukensa hallitukselle.