Osakesäästäjien Rothovius Talvivaarasta: "Piensijoittajia johdettu harhaan optimistisilla puheilla"

Timo Rothoviuksen mukaan piensijoittajat ovat käytännössä menettäneet rahansa jo aikoja sitten. Rothovius ei usko ulkomaiseen jatkajaan, hän arvioi Talvivaaran jäävän valtion vastuulle.

talous
Kaivosyhtiö Talvivaaran liput eivät juurikaan heilu tuulessa Kaivoksen portilla Sotkamossa 6. marraskuuta 2014. Talvivaaran kaivostoimintaa harjoittava Talvivaara Sotkamo hakeutuu konkurssiin, koska ei ole onnistunut hankkimaan tarvittavaa lisärahoitusta.
Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius toteaa Talvivaaran torstaisen konkurssihakemuksen vieneen piensijoittajilta viimeisenkin toivon, että yhtiö saisi asiansa järjestykseen, ja he rahoilleen tuottoa.Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius sanoo olevansa surullinen piensijoittajien harhaanjohtamisesta.

– Mikään niistä lupauksista, jotka on annettu vuosien varrella ei ole toteutunut. On esitetty hyvin optimistisia näkemyksiä, ja todennäköisesti on sillä hetkellä tiedetty, etteivät ne kaikki voi mitenkään toteutua.

Rothovius toteaa Talvivaaran torstaisen konkurssihakemuksen vieneen piensijoittajilta viimeisenkin toivon, että yhtiö saisi asiansa järjestykseen, ja he rahoilleen tuottoa.

Euroclearin (entinen Arvopaperikeskus) elokuisten tilastojen mukaan Talvivaara Sotkamon emoyhtiö on pörssin kuudenneksi omistetuin osake. Talvivaaran kaivosyhtiöllä oli vajaat 82 000 osakkeenomistajaa.

– Varmaan johtuu siitä, että on annettu näitä lupauksia. On ihan nurkan takana, kun lähdetään ylöspäin ja saadaan homma toimimaan. Se on kyllä varmasti vaikuttanut tähän asiaan. Osa sijoittajista on tietysti lähtenyt mukaan pelimielellä. Jos siitä tulisikin joskus jotain, niin olisi kiva olla mukana.

Rothoviuksen mukaan piensijoittajat ovat käytännössä menettäneet rahansa jo aikoja sitten, ja osakkeet ovat arvottomia. Hän ei ole yllättynyt Talvivaara Sotkamon konsurssihakemuksesta, vaan lähinnä siitä miten pitkään sitä vastaan sinniteltiin.

Ulkomailta kaivoksen jatkajaa tuskin löytyy

Timo Rothovius painottaa, ettei Talvivaara Sotkamon mahdollinen konkurssi vielä tarkoita pörssiyhtiö Talvivaaran kaivosyhtiön Oyj:n konkurssia. Emoyhtiö on parhaillaan yrityssaneerauksessa. Osakkeiden arvon nollaus tapahtuisi virallisesti vasta, jos emoyhtiö menisi konkurssiin.

– Nyt kannattaisi myydä erityisesti, jos itsellä on aikaisempia voittoja, josta pitäisi maksaa verot. Tappiot saisi vähentää verotuksessa. Voisi siis olla järkevää myydä osakkeet, jos joku vain haluaisi ostaa niitä.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja arvioi Talvivaaran kaatuvan lopulta valtion kontolle. Hän ei usko, että kansainväliset kaivosyhtiöt olisivat kiinnostuneita jatkamaan kaivoksen toimintaa.

– Sitä ostajaa on etsitty kissojen ja koirien kanssa sekä Suomesta että ulkomailta. Jos sellaista ei ole vielä löytynyt, niin on hyvin epätodennäköistä, että sellainen löytyisi nyt.

Rothovius ei pidä myöskään uskottavan toimitusjohtaja Pekka Perän puheita, että yhtiön pelastaminen kaatui vain muutamaan miljoonaan. Talvivaara Sotkamo neuvotteli arvioita 200 miljoonan euron rahoituspaketista.

– Puheet ovat olleet aiemminkin sen verran optimistisia. Aika vaikea on uskoa. Jos se olisi ollut muutamasta miljoonasta kiinni, se olisi löytynyt vaikka valtiolta, toteaa Rothovius.