Sarjakuvataiteilija piirtää ruotsin esseetkin

Yksi Oulun Sarkakuvafestivaalin vieraista on oululainen sarjakuvataiteilija Mari Ahokoivu. Seitsemän vuotta Helsingissä ja ulkomailla asunut Ahokoivu osallistuu kotikaupunkinsa festivaaliin nyt ensimmäistä kertaa.

Kotimaa
Sarjakuvataiteilija Mari Ahokoivu asettelee teostaan Valvegalleriassa. Teoksessa Ahokoivun töistä tutut hahmot roikkuvat katosta ja keinuvat.
Mari Ahokoivun teoksia voi nähdä tänä viikonloppuna esimerkiksi Kulttuurikeskus Valveen Valvegalleriassa.Anna Nevalainen / Yle

Edessä on jännittävä viikonloppu sarjakuvataiteilija Mari Ahokoivulle. Ahokoivu muutti helmikuussa takaisin kotikaupunkiinsa Ouluun ja pääsee nyt ensimmäistä kertaa osallistumaan kaupungin sarjakuvafestivaalille.

– Sinä aikana kun olen ollut poissa, tänne on pykätty muun muassa sarjakuvakeskus ja -festivaali. On ollut mahtavaa palata vähän niin kuin valmiiseen pöytään. Olen ihan onnesta pyöreenä, Ahokoivu sanoo. Oulussa olisi Ahokoivun mielestä ainesta jopa Suomen sarjakuvakaupungiksi.

– Jos hommat etenee tätä vauhtia, niin muilla kaupungeilla ei ole mitään sanottavaa tähän asiaan, Ahokoivu nauraa.

Lastensarjakuvaa kolmella kielellä

Mari Ahokoivu on Oulun Steiner-koulun kasvatteja. Samaa koulua kävi myös sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

– Villen tekemisten kautta tajusin, että sarjakuvaa voi tehdä ammatikseen. Ja vielä sellaista sarjakuvaa, jota itse haluaa tehdä, Ahokoivu kertoo.

Tällä hetkellä sellaista sarjakuvaa edustaa lastensarjakuva. Kalle Hakkolan kanssa tehtyä Sanni & Joonas -kirjaa käännetään ruotsiksi ja millä hetkellä hyvänsä painosta putkahtaa ranskankielinen lasten sarjakuvakirja. Lastensarjakuvan tekijät ovat harvassa, ainakin Suomessa.

– Olen joutunut tappelemaan sellaista käsitystä kohtaan, että sarjakuvat ovat pelkästään lapsille, vaikka meillä ei ole ollut yhtään lastensarjakuvaa Suomessa. Kaikki on tuotu ulkomailta.

Genre on lisäksi väliinputoajan asemassa.

– Lastenkirjapuolella lastensarjakuva nähdään sarjakuvana ja sarjakuvapuolella lastenkirjallisuutena, Ahokoivu kertoo.

Sarjakuva täyttää koko elämän

Tällä hetkellä Ahokoivu työstää myös aikuisille suunnattua sarjakuvaromaania vuosiapurahan turvin. Teos pohjaa karhumyytteihin.

– Senkin takia on hyvä, että muutin takaisin pohjoiseen. Täältä löytyy aiheesta tietoa paljon paremmin kuin Kööpenhaminasta.

Aiempien teosten kustantaja tituleeraa Ahokoivun tarinoita "Tove Janssonin, japanilaisen animaation ja Suomi-designin sukulaisiksi". Taiteillija myöntää ottaneensa vaikutteita Janssonin kädenjäljestä, mutta omaakin otetta löytyy.

– Olen kutsunut töitäni runosarjakuvaksi. Tykkään tehdä semmoisia juttuja, että niistä pitää lukea asioita rivien välistä. Kaikilla saa olla oma näkemyksensä tarinasta.

Hahmot tulevat myös arkeen. Ahokoivu piirtää elämästään blogiinsa (siirryt toiseen palveluun) ja oikeastaan melkein mihin tahansa.

– Tein koulussa ruotsin esseenikin sarjakuvana. Sain kielestä 2/5 ja sarjakuvasta 5/5. Mä olen ottanut sarjakuvan aina kaikkeen mukaan - ei sille vaan voi mitään.

Oulun sarjakuvafestivaali 6.-8. marraskuuta. Ohjelmaa järjestetään eri puolella Oulun keskustaa.

Sarjakuvataiteilija Mari Ahokoivun kotisivu (siirryt toiseen palveluun)