Ruotsalaiset piirsivät ihmisen proteiinikartaston – 13 miljoonaa kuvaa julki internetissä

Tutkimushanke käynnistyi 11 vuotta sitten ja sen parissa on työskennellyt 150 ihmistä Ruotsissa, Intiassa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa.

tiede
Kuvakaappaus tutkimushankkeen nettisivustolta.
Kuvakaappaus tutkimushankkeen nettisivustolta.proteinatlas.org

Ruotsalaiset tutkijat ovat selvittäneet ihmisen proteiinikartaston ja julkaisseet sen internetissä (siirryt toiseen palveluun). Kyseessä on Ruotsin kautta aikojen suurin ja kallein tutkimushanke.

– Olemme laittaneet tähän tuhat miestyövuotta ja luoneet ensimmäisen kartan, joka osoittaa, missä päin kehoa kaikki ihmisen proteiinit sijaitsevat, mikrobiologian professori Mathias Uhlén Kuninkaallisesta teknisestä korkeakoulusta (KTH) sanoo sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

"Proteiinit ovat kehon työhevosia"

Tutkimusryhmä on julkaissut proteiinikartaston, joka sisältää 13 miljoonaa kuvaa ihmiskehon rakennuspalikoista. Ryhmä on tutkinut kehon kaikkien elimien kudosta selvittääkseen, missä eri proteiinit sijaitsevat.

– Proteiinit ovat työhevosia, jotka tekevät kaiken. Ne muodostavat rakenteita, ne toimivat välittäjäaineina, ne rakentavat hiuksia ja kynsiä, periatteessa kaikkea. Kaikki, mitä näet, on oikeastaan proteiineja, Uhlén kuvailee.

Puolet kaikista proteiineista joka solussa

Ihmisen dna kartoitettiin 11 vuotta sitten, ja ihmisestä löydettiin noin 20 000 geeniä. Jokainen geeni vastaa yhtä proteiinia. Ruotsalaistutkijoiden mukaan noin puolet kaikista proteiineista on läsnä kehon jokaisessa solussa.

– Emme tienneet, että jokainen solu tarvitsee niin monta proteiinia, Uhlén sanoo.

Tutkijat totesivat myös, että hyvin harvat proteiinit ovat ainutlaatuisia tietyille kudoksille.

– Kun aloitimme hankkeen, luulimme, että löytäisimme munuaisproteiineja, joiden avulla munuaiset voivat suodattaa verta ja proteiineja aivoissa, jotka mahdollistavat ajattelumme ja niin edelleen. Mutta kartastostamme piirtyykin legopalikoita muistuttava kuva, jossa on aika vähän erilaisia rakennuspalikoita, joita käytetään joka puolella, mutta eri määriä.

Tutkijat hämmästyivät myös sitä, että kaikkien terveiden ihmisten proteiinit ovat lähes identtisiä, myös silloin, kun ihmiset vanhenevat.

Proteiinikartasto on kaikille avoin

Internetissä julkaistu proteiinikartasto on kaikille avoin. Sitä voivat käyttää niin lääkärit, tutkijat kuin lääketeollisuuskin.

– Tämä on perustutkimusta, jos mikä. Se luo perustan ihmisen biologian ja sairauksien tulevalle tutkimukselle.

Ruotsalaisten tutkimushanke käynnistyi 11 vuotta sitten ja sen parissa on työskennellyt 150 ihmistä Ruotsissa, Intiassa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa. Se on maksanut 900 miljoonaa kruunua eli lähes 100 miljoonaa euroa.