Perä kiistää Talvivaaran vesikatastrofin: "Tekniikan tohtori aivan hakoteillä"

Ympäristötutkija Tuula Pohjola kertoi, että Talvivaaran alueella on jopa 11 miljoonaa kuutiota ylimääräistä vettä, jotka voivat valua patojen murtuessa vesistöön.

Kotimaa
Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä Ylen A-Talkissa 6. marraskuuta 2014.
Yle

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä tyrmäsi Ylen A-Talkissa puheet Talvivaaran uhkaavasta vesikatastrofista.

Tekniikan tohtori Tuula Pohjola ihmetteli, miksi Talvivaaralle oli annettu käynnistyslupa, vaikka kaivokselta puuttui vesille asianmukaiset varastointialtaat.

Pohjola kertoi, että Talvivaaran alueella avoluohoksessa ja kipsisakka-altaissa on jopa 11 miljoonaa kuutiota vettä, jotka voivat valua patojen murtuessa vesistöön. Patojen murtumisen riski on ollut hyvin suuri jo puoli vuotta, sanoi Pohjola.

Pekka Perän mukaan kaivosalueelle on varastoitu tällä hetkellä noin seitsemän miljoonaa kuutiota vettä. Hän painotti, että iso osa vedestä on puhdistettua. Jos kiintiötä olisi, se voitaisiin laskea pois alueelta.

– Tämä 11 miljoonaa kuutiota. Kaivoksen normaali toiminta vaatii kohtuuliisen vesimäärän. Ongelma on ylimääräisessä vedessä, ei suinkaan kokonaisvesimäärässä.

Ympäristötutkija Pohjola sanoi myös, että jäteveden puhdistuksesta syntyvän kipsisakan määrä ja sen hävittäminen ovat ongelma.

– Valitettavasti tohtori Pohjola on kohtuullisen hakoteillä lausunnoissaan. Meidän kipsisakka-altaat ovat nimenomaan tarkoitettu kipsisakan pysyvään varastointiin. Tämä kipsisakka-asia, mitä Pohjola puhuu on minulle aivan uusi asia. Eikä se vastaa totuutta, eikä se ole millään tavalla akuutti asia.

Perä totesi, että kipsisakka on tällä hetkellä luvan mukaisessa paikassa, eikä sitä tulla hävittämään.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka sanoi, että Talvivaaran alueella on selvästi liian paljon vettä, jota pitäisi saada sieltä pois. Pokka kuitenkin painotti, ettei mitään äkillistä veden ylivuotouhkaa ole, koska kesä oli kuiva.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus