Tutkija: Talvivaarassa uhkana, että vedet tulvivat Kuopioon asti

Ympäristötutkija Tuula Pohjolan työryhmän mukaan Talvivaara sai käynnistyä ilman asianmukaisia vesialtaita. Nyt uhkana on, että vedet tulvivat yli äyräidensä.

Kotimaa
Ympäristötutkija Tuula Pohjola Ylen A-Talkissa 6. marraskuuta 2014.
Ympäristötutkija Tuula Pohjola Ylen A-Talkissa 6. marraskuuta 2014.Yle

Ylen A-Talkissa vierailleen ympäristötutkija Tuula Pohjolan mukaan Talvivaara on saanut toimintalupansa liian heppoisin perustein. Ongelmana on hänen mukaansa noin seitsemän miljoonaa kuutiota vettä, joiden hallinnassa on mittavia ongelmia.

– Talvivaaran avolouhoksessa on 7-11 miljoonaa kuutiota ylimääräistä vettä, mutta niiden säilytykseen ei ole normien mukaisia altaita, joilla vesitasetta voisi säädellä. Aiemmin ei ole puhuttu siitä, millainen riski nämä ovat. Jos eteläinen pato murtuu, vedet valuvat Kuopioon asti, Pohjola skenarisoi.

Pohjola halusi tuoda asian esiin vasta nyt, kun Talvivaara on konkurssissa, koska ei halunnut häiritä liiketoimintaa aiemmin.

– Toivoin, että kaivokselle tulisi jatkaja ja että Talvivaara nousee vielä. En halunnut turhaan kärjistää asioita, kun yhtiössä yritettiin hakea vielä ratkaisuja tilanteeseen.

Pohjolan mukaan ongelmana on myös kipsisakan määrä, jota syntyy jätevedenpuhdistuksesta.

– Valtava määrä kipsisakkaa on tällä hetkellä kaivosalueella ja se pitäisi hävittää.

Pohjolan mukaan tutkijoista koottu ryhmä on esittänyt jo vuosi sitten parannussuunnitelman tilanteeseen, jotta asiat saataisiin hallintaan.

– Tutkimusta on luettu ja siteerattu, mutta mitään ei ole tapahtunut.