EU ja Japani: YK:lta päätöslauselma Pohjois-Korean sotarikoksista

Päätöslauselmaehdotuksesta on määrä äänestää myöhemmin marraskuussa. Lauselma tuomitsisi Pohjois-Korean rikokset ihmisyyttä vastaan.

Ulkomaat

EU ja Japani ovat esittäneet YK:ssa päätöslauselmaa, joka tuomitsee Pohjois-Korean hallinnon rikokset ihmisyyttä vastaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan päätöslauselmaehdotusta tukee 48 maata ja siinä tuomitaan ihmisoikeusloukkaukset Pohjois-Koreassa ja vaaditaan niiden rikostutkintaa.

– Emme voi sivuuttaa kansan kärsimystä Korean demokraattisessa kansantasavallassa (eli Pohjois-Koreassa), päätöslauselman esitellyt italialainen Emilia Gatto sanoi.

Aiemmin tänä vuonna julkistetussa tutkimuksessa, joka perustuu maanpaossa olevien pohjoiskorealaisten kertomuksiin, on dokumentoitu vankileirien kidutuksia, raiskauksia, murhia ja orjuuttamista.

Pohjois-Korea on tuominnut päätöslauselmaehdotuksen, syyttänyt EU:ta ja Japania vastakkainasettelusta ja uhannut luopua yhteistyöstä EU:n ja Japanin kanssa, mikäli päätöslauselman sisältöä ei muuteta.

Pohjois-Korea on aiemmin tarjonnut yhteistyötä EU:lle ja YK:lle, mutta maan ihmisoikeustilanne herättää vakavaa huolta muissa.

Päätöslauselmaehdotuksesta äänestetään myöhemmin tässä kuussa ennen kuin se menee YK:n yleiskokouksen käsiteltäväksi joulukuussa.

Lähteet: AFP