Kymmenen sormea näppäimistöllä – vanha taito on entistä tärkeämpi

Jopa ekaluokkalaisille opetetaan kouluissa kymmensormijärjestelmää. Yhä pienemmät oppilaat käyttävät tietokonetta osana koulutyötä.

internet
koululainen opettelee kymmensormijärjestelmää
Sirkka Haverinen/Yle

Mitä aikaisemmassa vaiheessa lapset oppivat käyttämään tietokoneen näppäimistöä oikein, sitä suurempi hyöty siitä on, vakuuttaa luokanopettaja Tuuli Rantala Taipalsaaren kirkonkylän alakoulusta.

– Pienet koululaiset eivät vielä ole olleet paljoa tietokoneen ääressä, joten he eivät ole oppineet väärää kirjoitustyyliä, kertoo Rantala. Aiemmin Rantala on opettanut kymmensormijärjestelmää toisesta viidenteen luokkaan. Nyt hän opettaa näppäintekniikkaa myös ekaluokkalaisille.

– Olemme edenneet kirjain viikossa ja etsineet kirjaimen näppäimistöltä. Kotiläksynä on opeteltu tavuja ja sanoja, jotka on kirjoitettu kotikoneella.

Rantalan mielestä näppäinharjoitukset tukevat myös lukemaanoppimista ja kirjoittamista.

Harjoitus tekee mestarin

Haastavinta on aluksi muistaa laittaa sormet näppäimistöllä perusasentoon ja ottaa oikea istuma- ja kirjoitusasento. Sen jälkeen ahkeralla harjoittelulla saadaan taito vakiinnutettua. Tarvitaan pitkäjänteisyyttä.

Tämä on tulevaisuutta.

Tuuli Rantala

Kun näppäintekniikka on mennyt lihasmuistiin, ei tarvitse enää katsoa näppäimistöä. Lyijykynä on edelleen tärkeä väline käsialaa ja kirjaimia opetellessa. Tietokone ja lyijykynä eivät sulje toisiaan pois, vaan ne kulkevat rinnakkain opetuksessa, kertoo Rantala. Kun taito on hallinnassa, voi tietokoneella kirjoittaa tarinoita.

– Tämä on tulevaisuutta. Vanhemmat oppilaat etenevät harjoittelussa nuorempia nopeammin. Jo muutaman oppitunnin jälkeen perusasiat ovat hallinnassa.

– Loppu on sitten oppilaasta itsestään kiinni, kuinka ahkerasti harjoittelee esimerkiksi kotona.

Oikeasta kirjoitustavasta on suuri hyöty

Taidosta on suuri etu tulevaisuudessa, kun esimerkiksi ylioppilaskirjoitukset tehdään sähköisesti. Kymmensormijärjestelmällä tekstiin ei tule paljoa virheitä ja kirjoitus on nopeaa. Oikea ergonomia vähentää niska- ja hartiaseudun ongelmia, muistuttaa Rantala. Opiskeluelämässä ja aikanaan töissä on suuri etu, jos osaa kymmensormijärjestelmän, vakuuttaa luokanopettaja.

– Koko yhteiskunta hyötyy tästä ja työnteko tehostuu.

Opetus ei ole rahasta kiinni

Rantala opettaa kymmensormijärjestelmää ekaluokkalaisille käsityötuntien aikana.

– Osa voi harjoitella näppäintekniikkaa tietokoneella, kun muilla on vielä käsityöt kesken.

Koska luokassa on vain muutama oikea tietokone, on Rantalalla kassillinen käytöstä poistettuja näppäimistöjä, joilla voi kuivaharjoitella.

Näppäintaidot tulossa opetussuunnitelmaan.

Tuuli Rantala

Vuonna 2016 voimaan astuvaan uuteen opetussuunnitelmaan ollaan sisällyttämässä oppilaiden näppäintaidot. Rantala toivoisi, että suunnitelmassa puhuttaisiin kymmensormijärjestelmästä. Taito on helppo opettaa, vaikka opettaja itse ei osaisikaan kymmensormijärjestelmää.

– Ilmaisia tietokoneohjelmia ja -pelejä on jo nyt tarjolla.