Ensilumi satoi maahan monin paikoin etelässä

Lunta on satanut vuorokauden aikana Etelä- ja Keski-Suomessa siinä määrin, että monella paikkakunnalla ensilumen kriteerit täyttyivät. Sateet muuttuvat kuitenkin perjantain aikana vetisemmiksi.

sää
Ensilumi Lahden toriparkkityömaalla.
Hanna Lumme / Yle

Lahden Launeen säähavaintoasema näytti perjantaiaamuna kello kahdeksan jälkeen, että lumen syvyys mittauspisteellä on seitsemän senttiä. Myös monilla muilla Etelä- ja Keski-Suomen paikkakunnilla lunta on tupruttanut useita senttejä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Mikko Laine kertoo, että lunta on vielä maassa laajalti Etelä- ja Keski-Suomessa. Rannikolla lumi ei jäänyt kunnolla maahan vaan on jo monin paikoin sulanut.

– Lahden korkeudella rupeaa olemaan lunta. Samoin siitä pohjoiseen, Keski-Suomen korkeudella asti. Kymmenen senttiä on tällä hetkellä suurin lumen määrä (Etelä- ja Keski-Suomessa) mittausasemallamme Joutsassa.

Keski-Suomesta pohjoiseen mentäessä on lumeton kaistale. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta sekä Kainuusta alkaen maa on jälleen pääosin valkoinen.

– Kainuussa on tällä hetkellä Suomen eniten lunta, 23 senttiä Puolangalla. Se tuli aiemmasta lumisadealueesta, Laine sanoo.

Meteorologi Asko Hutila vahvistaa, että etenkin Etelä-Suomessa voidaan puhua nimenomaan ensilumesta. Ensilumi on satanut maahan silloin, kun säähavaintoasemalla on talviaikaan kahdeksalta aamulla havaittu yksi senttimetri lunta.

Lumisateet muuttuvat vedeksi

Lumi- ja räntäsadetta tulee vielä monin paikoin perjantaina. Ilmatieteen laitoksen mukaan sateet väistyvät pikkuhiljaa itään.

Ensilumi Lahden toriparkkityömaalla.
Rakennusmiehet olivat pyöritelleet aamupuhteinaan Lahden toriparkkityömaalle lumiukon. Hanna Lumme / Yle

– Keski-Suomessa voi tosin tulla perjantaina vieltä useita senttejä lunta, Laine huomauttaa.

Vaikka lunta tulisi, se ei todennäköisesti jää eteläisessä Suomessa maahan vielä pysyvästi. Pidempää pakkasjaksoa ei ole näköpiirissä, vaan lämpötilat pysyvät nollan tuntumassa.

Lumisateet eteläisessäkin Suomessa ovat tyypillistä marraskuun säätä.

– Sen sijaan se, että lokakuussa lunta tuli Kajaanissa ja Pohjois-Karjalassa, se oli aika aikaista. Nyt olot ovat tyypilliset. 6.–16. marraskuuta ensilumi tulee tyypillisesti Etelä-Suomeen. Pysyvä lumi tulee yleensä noin kuukauden myöhemmin.

Lähteet: Ilmatieteen laitos