Turkin turvatoimet ovat purreet – ääri-islamistit käyttävät nyt matkustajalaivoja

Interpolin mukaan jihadistien riveihin haluavat käyttävät risteilyaluksia päästäkseen Lähi-idän taistelualueille.

Ulkomaat

Ääri-islamilaisten taistelijoiden joukkoihin haluavat ovat kasvava ryhmä Välimeren huviristeilyaluksien matkustajissa. Interpolin mukaan mahdolliset tulevat jihadistit käyttävät laivoja päästäkseen Syyrian ja Irakin taistelualueille.

Heidän tarkoituksenaan on välttää Turkin kiristyneet turvatoimet.

Turkin viranomaisten mukaan he ovat viimeisten kuukausien aikana käännyttäneet satoja ulkomaisia taistelijoita lento- ja linja-autoasemilta.

Monacossa puhuneen Interpolin väistyvän pääsihteerin Ronald Noblen mukaan Turkki on yksi jihadistien matkakohteista, joiden kautta pyritään Lähi-idän taistelualueille. Noble ei kuitenkaan suostunut nimeämään muita mahdollisia kauttakulkumaita.

Hän myös kieltäytyi kertomasta, kuinka suuresta jihadistijoukosta on kyse, mutta kehotti maita nostamaan tarkastuksien määrää lentoasemilla ja "yhä enemmän ja enemmän huviristeilijöillä".

Uusi ilmiö

Interpolin terrorisminvastaisen yksikön johtajan Pierre St. Hilairen mukaan Turkin onnistuneet turvatoimet ovat pakottaneet jihadisteiksi haluavat muuttamaan matkasuunnitelmiaan.

– He tietävät, että lentoasemat ovat tiukassa tarkkailussa, joten huviristeilijöistä on tullut vaihtoehtoinen tapa matkustaa, St. Hilaire totesi.

St. Hilaire vahvistaa, että erityisesti Euroopasta on tullut ihmisiä, joiden päämääränä on esimerkiksi turkkilainen rantakaupunki Izmit.

Jihadistit ovat käyttäneet huviristeilijöitä kulkuvälineenä vasta noin kolmen kuukauden ajan. Alun perin Interpol keräsi tietoa mahdollisesti väkivaltaisista matkustajista, kuten raiskaajista ja murtovarkaista.

– Kuitenkin tietoa kerätessämme huomasimme, että yhä useammat raportit kertoivat ihmisistä, jotka matkustivat laivoilla vain päästäkseen lähemmäksi konfliktialueita, kuten Syyria ja Irak, Noble sanoi.

Globaali uhka

Noblen mukaan Lähi-itään matkustavat taistelijat muodostavat globaalin uhan: ainakin 15 000 taistelijaa 81 maasta pyrkii tietylle konfliktialueelle. Pelkästään Kiinasta heitä on lähtenyt 300.

– Jotta kykenemme tunnistamaan nämä henkilöt ja estämään heitä matkustamasta, tarvitsemme enemmän tiedon jakamista alueen kansallisten turvallisuusviranomaisten kesken.

Useat Euroopan hallitukset ovat ilmaisseet huolensa itseoppineista jihadisteista, jotka radikalisoituvat internetin avulla, matkustavat Syyriaan ja palaavat kotiin terrorismin saloihin perehtyneinä.

Esimerkiksi Syyriassa vuoden viettänyttä ja Isisin riveissä taistellutta ranskalaismiestä pidetään pääepäiltynä viime toukokuussa Brysselin juutalaiseen museoon tehdyssä iskussa, jossa kuoli neljä ihmistä.

Interpol haluaakin laajentaa I-Checkit-pilottiohjelmansa koskemaan varustamoja, pankkeja, hotelleja ja muita yksityisen sektorin toimijoita. Ohjelman välityksellä lentoyhtiöt tarkastavat matkustajatiedot Interpolin tietokannoissa.

Lähteet: AP