1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Automatkat, Stasi, Nukkumatti – mitä sinä muistat DDR:stä?

Berliinin muuri murtui 25 vuotta sitten. Millainen maa oli Itä-Saksa – joko paikan päällä tai median välityksellä koettuna? Jaa oma #DDRmuisto.

Ulkomaat
Trabant auto ja DDR maatunnus.
Hendrik Schimdt / EPA

Sunnuntaina (9.11.) tuli kuluneeksi tasan 25 vuotta siitä, kun Berliinin muuri murtui marraskuun 9. päivänä 1989. Seuraavana vuonna Saksat yhdistyivät. Mutta millainen maa olikaan DDR – joko paikan päällä tai median välityksellä koettuna?

Opiskelitko Berliinissä? Teitkö automatkoja ystävien luo Itä-Saksaan? Entä millainen kuva maasta sinulle muodostui median perusteella? Jaa oma muistosi tai mielikuvasi joko keskustelussa tämän jutun lopussa tai Twitterissä aihetunnisteella #DDRmuisto.

Onko sinulla kuvia DDR:stä tai itäsaksalaisista muistoesineistä? Voit jakaa kuvan joko tämän jutun lopussa olevan linkin kautta tai twitterissä aihetunnisteella #DDRmuisto.

Yleisradion Elävässä arkistossa on mahdollista tehdä aikamatka Itä-Saksaan - ja samalla tietysti myös ajan henkeen Suomessa.

Alla olevat arkistonäytteet kertovat muun muassa idealismista, sodan runteleman maan jälleenrakentamisesta ja sosialistisesta muotikäsityksestä. Ja mikäli urheilukilpailuissa aikoinaan tiuhaan soinut Saksan demokraattisen tasavallan kansallishymni on päässyt unohtumaan niin ei hätää, senkin voi kuunnella alla.

Vuonna 1967 - kuusi vuotta Berliinin kriisin ja muurin pystyttämisen jälkeen - televisiodokumentti itäsaksalaisesta merenrantakaupungista Rostockista maalasi runollisen kuvan yhteiskunnasta, jossa tehtiin töitä sosialistisen isänmaan hyväksi, mutta osattiin myös huvitella.

”Kaikki tiedämme, että saksalainen luonne on taipuvainen järjestelmiin, pitkälle vietyyn organisaatioon, ja lisäpiirteenä voidaan vielä mainita kuriin alistumisen luontevuus. Ehkä näin ollen sosialismin omaksuminen ei vaatinut niin suuria periaatteellisia yhteiskuntarakenteen muutoksia kuin voisi olettaa.”

Näinkin lennokkaalla luonnehdinnalla alkoi puolestaan Yleisradion radioreportaasi Itä-Berliinistä samalta vuodelta.

Muun muassa itäsaksalaista muotiteollisuutta käsiteltiin radio-ohjelmassa vuonna 1969, ja DDR:n virallinen linjaus muodista kuului: "vältetään liiallisuuksia ja pannaan painoarvoa kestävyydelle".

1970-luvulta alkaen DDR nousi urheilun suurvallaksi, ja moni muistaa maan komeat mitalisaavutukset ja urheilijoista vaikkapa olympiavoittajatKatarina WittinjaMartina Opitzin. Opitz voitti myös maailmanmestaruuden Helsingissä vuonna 1983. Kultamitali ojennettiin hänelle DDR:n kansallislaulun soidessa.

Yleisradion toimittaja vieraili vuonna 1984 Itä-Saksassa ja kertoi muun muassa autotehtaasta, jonka wartburgeista paikalliset saattoivat itse vain haaveilla. Toimittaja lopetti reportaasinsa juhlallisiin sanoihin: ”Vaikka suurvaltasuhteiden lämpeneminen ei DDR:n poliittista peruspaikkaa Euroopassa miksikään muuta, sen liikkumatila sen sijaan voi kasvaa.”

Liikkumatila toden totta kasvoi - lopulta yllättäviin mittoihin. Osallistu keskusteluun tai jaa kuva alla. Twitterin tai Instagramin kautta osallistuessasi muistathan käyttää aihetunnistetta #DDRmuisto.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi