Ei mittään, älä unta nää – torniolaispoikien hokemat päätyivät lastenlevylle

Lasten ja lastenmielisten musiikkia pienellä anarkian poikasella löytyy oululaisen Vastarannan Siilin ensimmäiseltä levyltä. Yhteistyö on popparin ja lastenmusiikkiorkesterin lopputulos, jossa musiikkityylit vaihtelevat löysästä jazzista hevikiljuntaan.

musiikki
Vastarannan siilin kuvat ovat myös sarjakuvapiirtäjä Milla Paloniemen käsialaa.
Vastarannan siilin kuvat ovat myös sarjakuvapiirtäjä Milla Paloniemen käsialaa.Tanja Hannus / Yle

Vastarannan Siilin ensimmäinen albumi on nähnyt päivänvalon. Kyseessä on lapsille ja lapsenmielisille suunnattua musiikkia, joka ei kuitenkaan päästä kuulijoitaan liian helpolla. Levy on popparina tunnetun Jukka Takalon sekä oululaisen lastenmusiikkiyhtyeen Soivan Siilin yhteistyön tulos. Musiikki määritellään piikikkääksi laulumusiikkianarkiaksi.

– Se on sellaista musiikkia mikä on lasten kuunneltavaa, mutta siinä on myös sellaisia kulmia, jossa on ärhäköitä tunnelmia. Levyllä on esimerkiksi sellaisia kappaleita joista 4-6 -vuotiaat pojat innostuvat, että sellaista tiettyä räyhäkkyyttä niissä on, pohtii Jukka Takalo.

Musiikkityylit vaihtelevat löysästä jazzista bluesin ja popin kautta heviin.

Torniolaispojat inspiroivat tekstiin

Soiva Siili on pitkään tehnyt sellaisia laulupajakeikkoja, joissa yleisö saa päättää millainen kappale tehdään. Aluksi kerätään yleisön kanssa yhdessä sanoja paperille ja niistä sanoista rakennetaan lauseita, laululle tehdään sävellys ja lopuksi lauletaan se. Valmis laulu on tunnissa.

Vastarannan Siili -levylle päätyi sellaisesta sessiosta kappale "Ei mittään", joka on ääriankaraa bluesia. Kappaleen taustalla on tapaus, jossa Soiva Siili oli laulupajakeikalla Torniossa ja yleisönä oli yläasteikäisiä poikia.

Yleisöltä kysyttiin, että tuleeko mieleen mitään aihetta. Vastaus oli tyly: "Ei mittään".

Artistit jatkoivat: No tehdäänkö tästä kappale? Jässiköiden vastaus oli: "Älä unta nää".

– No sitten kappaleesta tehtiin tosi jurnuttava blues jossa hoetaan "Ei mittään" ja lopuksi "Älä unta nää". Se on jäänyt ainakin lasten mieleen tehokkaasti, naureskelee Jukka Takalo.

Musiikkia ilon kautta

Vastarannan Siilin esikuvat ovat 70-luvun lastenmusiikkilevyt. Jukka Takalon mukaan lapsille ja aikuisille on yhtä helppo tehdä musiikkia.

– Jos kappale on syntyäkseen niin se syntyy. Sydänverellä täytyy tehdä joka tapauksessa. Ei se oikeastaan poikkea aikuisten musiikin tekemisestä paitsi että se on hauskempaa, pohtii Takalo.

Kappaleisiin keksittiin uusia suomenkielen sanojakin, kuka on esimerkiksi on nähnyt räntärastaan?

Tutun oloinen Siili?

Levyn kannessa kaksi tutun oloista, mutta väärän väristä siiliä tuijottaa toisiaan. Sarjakuvapiirtäjä Milla Paloniemi onkin piirtänyt levyn joka kappaleesta oman siilin levyn kansivihkoon.

Yhteistyö alkoi, kun Milla Paloniemi oli tehnyt yhteiskeikan Soivan Siilin kanssa kaverikonsertissa Oulussa. Keikalla Siilit soittivat punk-versioita omista lastenlauluistaan ja Milla Paloniemi piirsi samalla siilejä livenä seinälle.

– Ehkä me menemme ensi kesänä rokkifestareille soittamaan keikkoja koko perheen yleisöille. Jos esiintyisi sunnuntaina ensimmäisenä esiintyjänä niin teemana voisi olla limsaa kaikille - eri syistä, naureskelee Jukka Takalo.