Leena rakensi nukkekodeista kokonaisen kylän – "enää baari puuttuu"

Leena Saikon olohuoneessa viisi toinen toistaan hienompaa nukkekotia muodostavat pienen kylän. Tämän nukkekotinaapuruston asukkaat, nuket, muodostavat keskenään mutkikkaan suhdeverkoston. Nukkekotiharrastus antaa aikuisellekin mahdollisuuden uppoutua itse luomaansa mielikuvitusmaailmaan.

ilmiöt
Nukkekoti julkisivu avoinna

Kuvataiteilija heilastelee kirjailijan kanssa. Kirjailijan veljet, arkkitehti ja muusikko, asuvat samalla kylällä. Brysselistä vasta muuttaneen nelihenkisen virkamiesperheen kellarista löytyy biljardisali ja baaritiskillä varustettu herrainhuone, jossa miehet kokoontuvat viettämään iltaa.

Konserttihuone
Pianisti ja hänen harpistivaimonsa harjoittelevat naapurin tyttären kanssa balettikonsertiin.Markku Lähdetluoma / Yle

Lahtelaisen Leena Saikon olohuoneen joka seinustalla on toinen toistaan hienompia nukkekoteja. Saikko on tehnyt ja sisustanut jokaisen talon niiden nukkeasukkaiden näköiseksi.

Nukkekodeissa näkyy modernia tyyliä, rokokoo-sisutusta ja romanttisia sävyjä.

Ei pikkutytöille

Vakavasti otettava nukkekotiharrastus ei ole pienten lasten leikkiä.

Talot ovat täynnä pienoiskokoisia esineitä ja hienoja yksityiskohtia. Leena Saikko kertoo antaneensa lapsenlapsilleen luvan leikkiä nukkekodeilla erityisluvalla.

– Ihan pieniä ei voi laskea leikkimään. Omat tyttären tyttäret ovat saaneet leikkiä, kun ovat luvanneet, etteivät riko mitään.

Joulu ensin nukkekoteihin

Joulu näkyy myös nukkekodeissa. Joulukuusi, kukat ja liinat kuuluvat asiaan.

Ruokahuone
Jouluateria on katettu.Markku Lähdetluoma / Yle

– Jouluruuat ovat pöydissä. Joulukoristeet ovat parempia ja niitä on enemmän kuin omassa kodissani. Ensin laitetaan joulu nukkekoteihin ja sitten aina katsotaan, mitä itse tarvitsee, Leena Saikko naurahtaa.

Baari puuttuu

Lahtelaiskodin olohuoneen nukkekotikylä laajentuu vielä jatkossa. Talon emännällä seuraava rakennus on jo hahmottumassa.

– Enää baari puuttuu, pubi, kauppa, tai jokin sellainen. Se tulee, kunhan innostus taas iskee.