Keskusta vaatii tukia yrityksille laman nujertamiseksi

Keskusta kiristäisi hyvätuloisten palkkaverotusta ja vaatii lapsilisäleikkauksen perumista.

talous

Keskustan eduskuntaryhmä esittää budjettivaihtoehdossaan yrityksille ensimmäisen työntekijän palkkatukea ja yrittäjätulovähennystä. Keskustan mukaan uudet työpaikat syntyvät nimenomaan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Keskustan vaihtoehtobudjetti valtion ensi vuoden tuloiksi ja menoiksi sisältää myös ehdotuksia sääntelyn purkamiseksi. Keskusta keräsi ehdotuksia kansalaisilta kesän aikana.

Keskusta vaatii edelleen lapsilisäleikkauksen perumista ja takuueläkkeeseen 10 euron kuukausikorotusta.

Keskusta kiristäisi hyvätuloisten palkkaverotusta

Vaihtoehtobudjetissaan keskusta kiristäisi yli 68 000 euroa vuodessa ansaitsevien verotusta. Veroja kiristettäisiin vielä enemmän yli 90 000 euroa ansaitsevilta. Seuraava korotus tulisi 160 000 euron jälkeen.

Yrittäjätulovähennyksen ja yrityksen ensimmäisen työntekijän palkkatuen lisäksi keskusta palauttaisi partureille ja kampaajille arvonlisäveron alennuksen.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen huomauttaa, että koko maahan ulotettava yritysten ensimmäisen vieraan työntekijän tuki olisi parempi vaihtoehto kuin joskus kokeiltu alueellinen tuki vaikeille rakennemuutosseuduille. Tuolloin tuki koski vain vakituisen työntekijän palkkaamista.

- Euroakaan ei tuesta kulu, ellei uusia työpaikkoja synny, kiteyttää Tiilikainen. Antaisimme tuen myös määräaikaisiin työsuhteisiin.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän mukaan vaihtoehtobudjetti tekee vähemmän uutta velkaa valtiolle kuin hallituksen esitys. Vaihtoehdon loppusumma on samaa tasoa kuin hallituksen budjettiesityksen.

Hallituksen alkuperäinen budjettiesitys syyskuussa päätyi 53,7 miljardiin euroon. Uutta velkaa hallituksen esityksessä otetaan 4,5 milljardia euroa.