1. yle.fi
  2. Uutiset

Erityisherkkä voi ahdistua avoliitosta: ”Se ei sopinut minulle”

Erityisherkkyys on persoonallisuuden piirre, joka johtuu hermojärjestelmän synnynnäisestä herkkyydestä. Piirre ilmenee ihmisillä eri tavoin. Eeva-Liisa Soisalolle se tarkoittaa muun muassa tarvetta yksinoloon ja siksi kieltäytymistä avoliitosta.

Ajankohtainen kakkonen
Espoolainen Eeva-Liisa Soisalo kokee olevansa erityisherkkä.
Espoolainen Eeva-Liisa Soisalo kokee olevansa erityisherkkä. Hänellä herkkyys ilmenee muun muassa tunnekuohuina ja kykynä liikuttua helposti.

Erityisherkkyydessä on kyse persoonallisuuden piirteestä, joka näkyy esimerkiksi pohdintataipumuksena ja tunteiden voimakkuutena sekä kykynä havaita yksityiskohtia.

Kun eläkeläinen Eeva-Liisa Soisalo, 67, huomasi olevansa erityisherkkä, hän alkoi kuunnella omia tarpeitaan entistä tarkemmalla korvalla.

Se tarkoitti esimerkiksi irtautumista avoliitosta ja muuttamista takaisin omaan asuntoon.

– Tarvitsen oman tilan ja paikan, missä voin olla ihan omana itsenäni, omine ajatuksineni ja välttämättä olla tekemättä yhtään mitään, Soisalo sanoo.

Soisalolle on tärkeää, että hänen kotonaan on vain hänen omia tavaroitaan. Se tekee asunnosta kodin. Häntä myös ahdisti yhdessä asumisessa sopeutuminen toisen ihmisen rytmiin.

– En sanoisi sitä kiireeksi, mutta liian paljon tapahtuu koko ajan, ja pitää olla valmiina lähtemään. Se ei sopinut minulle.

Soisalon piti valita, uhraako hän itsensä suhteen vuoksi vai pitääkö kiinni rajoistaan. Hän päätti hyväksyä itsensä kaiken uhalla.

Pidennettyjä viikonloppuja yhdessä

Soisalo ymmärsi olevansa erityisherkkä, kun hän kuuli erityisherkkien yhdistyksestä alle vuosi sitten. Yhdistyksen sivuilta löytyneet testit ja keskustelu yhdistykseen kuuluvien kanssa toivat hänelle ymmärryksen.

Hän on välillä täällä pidennettyjä viikonloppuja ja minä olen siellä. Tämä sopii oikein hyvin.

Eeva-Liisa Soisalo

Oivallus tuntui vapauttavalta. Soisalo sai selityksen monelle asialle, kuten tunnekuohuilleen ja kyvylleen liikuttua helposti.

– Ymmärsin itsestäni enemmän ja ymmärsin myös, mikseivät toiset olleet ymmärtäneet minua. Nyt olen enemmän sitä, mitä olen oikeasti ja haluan olla tästä eteenpäin.

Nyt Soisalon parisuhde kukoistaa.

– Meillä on kaksi kotia: toinen siellä maalla ja sitten tämä Espoon-koti. Me styylataan, riiustellaan. Hän on välillä täällä pidennettyjä viikonloppuja ja minä olen siellä. Tämä sopii oikein hyvin.

Oman rauhan lisäksi Soisalo kiinnittää aiempaa enemmän huomiota jaksamiseensa. Siksi hän pyrkii välttämään läheistensä asioiden liiallista murehtimista ja keskittyy ennemmin nauttimaan herkkyyden hyvistä puolista.

Niitä ovat muun muassa kyky empatiaan ja taiteellisuus, jota hän toteuttaa valokuvausharrastuksessaan ja käymällä klassisen musiikin konserteissa.

Moni kokee itsensä oudoksi

Suomen erityisherkkien yhdistyksen puheenjohtaja Markus Sundblom korostaa, että erityisherkkyys on yhtä yleistä miehillä ja naisilla.

Monet ovat kokeneet itsensä enemmän tai vähemmän oudoksi.

– On sanottu, että olet liian herkkä tai pohdit liikaa tai murehdit vääriä asioita ja otat asiat liian raskaasti. On aikamoinen kokemus, että tietää, etten ole yksin tai että tämä ei ole mikään sairaus, kuten moni on kokenut, Sundblom sanoo.

Suomen erityisherkkien yhdistykseen kuuluu kaikenikäisiä jäseniä, myös vanhempia, joiden lapset ovat erityisherkkiä.

Sundblom toivoo, että erityisherkkien tarpeet otettaisiin nykyistä paremmin huomioon esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla.

– Erityisherkät ovat tunnollisia työntekijöitä, ja monet heistä ovat hyvin luovia. Ongelma on, että heillä on muita suurempi taipumus stressaantua.

Yhdistyksensivuilla (siirryt toiseen palveluun)voi testata kahdella eri testillä, onko erityisherkkä.

Ajankohtainen kakkonen kertoo erityisherkistä 11.11. TV2:ssa kello 21.

Lue seuraavaksi