1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Nuorten nälkä ajoi koulut aamupalatarjoiluun

Jyväskylässä yläasteet ovat tänä syksynä alkaneet tarjota oppilaille aamiaista. Koululaiset ovat maksullisesta aamupalasta mielissään, sillä moni lähtee kouluun tyhjin vatsoin. Maksullista aamupalaa on jo tarjottu monissa lukioissa.

Kuva: Arja Lento / Yle

Viitaniemen koulun ruokapalveluvastaaja Hanna Rauma epäili ensin seisovansa tyhjänpanttina aamiaistiskin takana. Heti ensimmäinen oppilaskommentti ensimmäisellä aamupalalla poisti huolen: "Tätä on odotettu."

Joskus on vatsa ollut nälästä ihan kipeä

Jenni Mustapirtti

Lähes 500 oppilaan koulusta kuutisenkymmentä ostaa aamupalaa koulussa. Eurolla ja viidelläkymmenellä sentillä saa sämpylän tai toastin, mehun ja jogurttia tai viiliä. Myös hedelmiä on tarjolla.

– Puuroa ei tällä hetkellä ole tarjolla, oppilaat eivät tunnu olevan valmiita maksamaan puurosta, Rauma sanoo.

Jyväskylässä monissa lukioissa aamupalaa on voinut ostaa jo aikaisemmin, tänä syksynä aamiaistarjoilu on aloitettu monilla yläasteilla. Viitaniemessä aamupalat aloitettiin vajaa kuukausi sitten.

Pitkä koulumatka, pitkät ateriavälit

Väsymys ja sängyssä vetkuttelu, meikkaaminen tai pitkä koulumatka ovat Rauman mukaan yleisimpiä syitä, miksi aamupala jää kotona yläastelaisilta syömättä.

– Tai sitten kotona jääkaapissa ei ole ollut mitään mieleistä, hän huomauttaa.

Tarkoitus ei ole rahastaa, eikä tehdä voittoa.

Ruokapalveluvastaava Hanna Rauma

Viitaniemen koulun aamiaisella on leppoisa tunnelma ja paljon iloisia naamoja. Yksi niistä kuuluu Jenni Mustapirtille, joka syö pitkän koulumatkan vuoksi kotona aamupalan jo kuudelta.

– Kun  vasta kahdeltatoista saa koulussa ruokaa, niin monta kertaa on ollut tosi nälkäinen olo, eikä kaupassakaan saa käydä.

Jennin suosikki aamiaisella on sämpylä ja pillimehu, jotka hän maksaa aamiaispassilla – siten rahaa ei tarvitse aina kantaa mukana.

– Aamupäivällä koulussa jaksaa keskittyä paremmin, kun saa tasaisesti syötävää. Myös olo pysyy hyvänä, joskus on vatsa ollut nälästä ihan kipeä, hän kiittelee.

Jopa neljäsosa ei syö aamupalaa

Yläasteiden aamupalat ovat samantyyliset jokaisella koululla. Rauman mukaan hinta pyritään pitämään mahdollisimman alhaisena.

– Tarkoitus ei ole rahastaa oppilaita, eikä tehdä voittoa.

Viitaniemen koulun rehtori Olli Lehtosen mukaan aamupala on osa koulun hyvinvointihanketta, jolla pyritään ohjaamaan oppilaita huolehtimaan terveydestään. Plussaa on, jos vielä oppiminenkin samalla paranee.

Kouluterveyskyselyn mukaan jopa neljäsosa oppilaista ei saa - syystä tai toisesta - syödyksi aamupalaa kotona.

– Silloin heillä on koulussa jo parin tunnin jälkeen aikamoinen nälkä ja lounaaseen on vielä monta tuntia. Vielä ei ole mittaamalla saatu aamupalan vaikutuksia todistettua, mutta ainakin sitä ostaneet ovat olleet tyytyväisiä.

Viitaniemen koululla vieraili toimittaja Titta Puurunen.