Nenärengit treenasivat laamoja SM-kisakuntoon

Viikonvaihteessa Helsingissä kisaillaan laamojen ja alpakoiden SM-kisoissa. Yle Lahden toimittaja Vihtori Koskinen ja apurit, lukiolaiset Lilli Uotila ja Irene Linnanen tekivät Nenäpäivän hengessä hyvää tsemppaamalla laamoja kisakuntoon.

laama (kamelieläimet)
Laama-agilityharjoitukset
Itsepäisinä tunnetut laamat eivät aina ole halukkaita yhteistyöhön. Giselle-laama ei ollut esteidenylitystuulella Lilli Uotilan yrityksistä huolimatta.Vihtori Koskinen/ Yle

Pukkilassa sijaitsevan Hutkon laama- ja eläintilan omistaja Anu Koivisto sekä Jingo- ja Giselle laamat ovat harjoitelleet viime viikkoina ahkerasti, sillä he osallistuvat viikonvaihteessa laamojen ja alpakoiden agilityn SM-kisoihin.

Kisat järjestetään Elma-messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa lauantaina 8.11.

Pukkilan tilaa pyörittävä Anu Koivisto kertoo, että laamoja kasvatetaan yleensä pienissä laumoissa. Yksi lauma on löytänyt paikkansa Hutkon maatilalta.

Tilalla on yhteensä kuusi laamaa, joista vanhin on syntynyt vuonna 2004 ja nuorin elokuussa 2014.

Laamat ovat oppivaisia eläimiä ja pitävät siitä, että on menoa ja meininkiä.

Anu Koivisto

Ensivaikutelma laamoista on yllättävä. Kuudesta laamasta jokainen, paitsi kolme kuukautta vanha pikku Timotei, tulevat nuuskaisemaan uteliaana. Nuori Kielo-laama tarjoaa itseään rapsuteltavaksi ja halailtavaksi.

Laamat ovat tavallaan kuin isoja sylikoiria: pörröisiä ja suloisia pitkine silmäripsineen sekä pehmoisine turkkeineen.

– Laamat ovat oppivaisia eläimiä ja pitävät siitä, että on menoa ja meininkiä. Agility on hauska tapa kouluttaa niitä, Koivisto selventää intoaan harrastukseen.

Hän on myös rakentanut laamoilleen ikioman agilityradan, jotta eläimet pääsevät hiomaan taitojaan kotipihassa.

– Rataan kuuluvat viltin päällä kävely ja silta, joita radassa on kahdentyyppisiä. Lisäksi on hyppyeste, pujottelurata ja autonrenkaiden ylitse kävely.

laama-agilityharjoitukset
Jingo-laama oli innokas harjoittelemaan agilityesteitä. Jingo-orhin ohjaksissa on Irene Linnanen.Vihtori Koskinen/ Yle

Agility viehättää myös laamoja

Laamoja saatetaan pitää itsepäisinä eläiminä, joita ei aivan helposti saa pomppimaan esteiden yli.

Koiviston mukaan ennakkoluuloissa on perää. Tosin hän muistuttaa, että laamoillakin on luonne-eroja, mitkä vaikuttavat niiden itsepäisyyteen.

– Niissä on hirveästi eroja. Esimerkiksi Jingosta on hauskaa tehdä kaikenlaista agilityradalla, Koivisto sanoo viitaten vieressään seisovaan valkoruskeaan eläimeen.

Laama-agilitytreenit
Giselle-laama ei halunnut astua rengasesteisiin, vaikka Hutkon tilan emäntä Anu Koivisto näyttikin mallia.Vihtori Koskinen/ Yle

– Vanhin laamarouvamme taas tuntuu pitävän touhua naurettavana.

Ensivaikutelma laamoista pysyy samana tilavierailun loppuun asti. Pörröiset, aluksi hieman hassulta näyttäneet eläimet ovat ihmisrakkaita ja uteliaita otuksia.

Irene Linnanen, Lilli Uotila

Kirjoittajat ovat lahtelaisen Kannaksen lukion opiskelijoita. He tutustuivat toimittajan työhön mediakurssilla.