Useita nettihuumekauppiaita pidätetty Euroopassa – ratsioita tehty myös Suomessa

Yhdysvaltain ja Euroopan tietoverkkorikollisyksiköt saivat haaviinsa lähes miljoonan euron arvosta virtuaaliraha bitcoineja, käteistä, hopeaa, kultaa ja huumeita

Ulkomaat

Euroopan ja Yhdysvaltain viranomaiset kertovat pidättäneensä 16 ihmistä epäiltynä huumeiden ja aseiden laittomasta kauppaamisesta internetissä. Lisäksi verkkokauppa Silk Road 2.0:n epäilty johtaja on pidätetty.

Ratsioita on tehty 16 Euroopan maassa ja Yhdysvalloissa. Joukossa ovat Suomi, Ruotsi, Latvia ja Liettua.

Yhdysvaltain ja Euroopan kyberrikosyksiköt saivat haaviinsa lähes 800 000 euron arvosta virtuaaliraha bitcoineja ja 180 000 euron arvosta käteistä, hopeaa, kultaa ja huumeita. Europolin mukaan noin 400 internet-sivustoa, joilla on kaupattu lapsipornografiaa, aseita ja palkkamurhia, on suljettu torstaina.

– Sivustoilla oli täydellinen liiketoimintamalli, kuten millä tahansa nettikaupalla. Ne esittelivät myytäviä tuotteitaan: huumeita, aseita, varastettuja luottokortteja. Ihmiset maksoivat, ja ne toimittivat tavarat postitse, Euroopan kyberrikoskeskuksen päällikkö Troel Ørting kertoo.

Laittomat verkkokaupat käyttivät Tor-verkkoa, joka mahdollistaa anonyymin nettiselaamisen. Käyttäjän pystyvät verkon avulla salaamaan tietokoneidensa IP-osoitteen.

– Rikolliset ovat pitkään luulleet olevansa turvassa Tor-verkossa. Voimme nyt osoittaa, että he eivät ole näkymättömiä, eivätkä koskemattomia, Ørting sanoo.

Ratsioita tehtiin Bulgariassa, Tšekissä, Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Irlannissa, Latviassa, Liettuassa, Luxemburgissa, Hollannissa, Romaniassa, Espanjassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat sulkeneensa verkkokauppa Silk Road 2.0:n, jota pidetään Silk Roadin jatkajana torstaina. Verkkokaupan epäiltyä johtajaa syytetään huumekaupasta, tietokoneiden hakkeroinnista, rahanpesusta ja muista rikoksista.

Euroopan ja Yhdysvaltain yhteiseen "Onymous"-operaatioon osallistuivat Europolin kyberrikosyksikkö, Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI, Yhdyvaltain maahamuutto- ja tulliviranomainen ICE ja EU:n oikeudellisen yhteistyön yksikkö Eurojust.

Lähteet: Reuters