Cameron: EU-maksukiistasta voi tulla "iso ongelma"

Suomessa vieraileva Britannian pääministeri toivoo, että EU-maat pääsevät kompromissiratkaisuun Britannialle langetetusta jäsenmaksun tasauksesta. Cameron kertoi löytäneensä ymmärrystä maahanmuuttonäkemyksilleen Northern Future Forum -tapahtumassa.

Ulkomaat
Cameron ja Stubb Northern Future seminaari espoo
Yle

Brysselissä vuodettiin tänään perjantaina julkisuuteen kompromissiesitys kiistaan Britannian kahden miljardin jäsenmaksutasauksesta. EU:n komissio esitti lokakuussa Britannialle 2,1 miljardin euron tasauslaskun, joka olisi maksettava joulukuun alkuun mennessä.

Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti lokakuussa pitävänsä laskua kohtuuttomana. Kompromissiesityksen mukaan Britannia voisi maksaa laskun erissä.

- Sanoin tuolloin, että en aio maksaa kahta miljardia euroa joulukuun alussa, ja että minusta ei ole oikein maksaa tuollaista summaa, Cameron sanoi iltapäivällä Espoossa.

- Jos nämä ehdot eivät täyty, meillä on iso ongelma, Cameron sanoi.

Vapaa liikkuvuus puhutti

Cameron ei halunnut suoraan ottaa kantaa vuodettuun esitykseen. Ehdotus täyttää vain toisen Cameron ehdoista, sillä siinä ei puhuta maksettavan summan kohtuullistamisesta. Asiasta puhutaan Brysselissä EU-maiden valtiovarainministerien kokouksessa.

Vapaa liikkuvuus on oikeus, mutta se ei ole varaukseton oikeus

David Cameron

Cameron otti Espoossa kantaa myös maahanmuuttokeskusteluun. Hän haluaisi rajoittaa maahanmuuttoa muista EU-maista Britanniaan. Asiasta keskusteltiin seminaarin osallistujien kesken illallisella torstai-iltana. Cameronin mukaan yhteistä maaperää löytyi.

- Vapaa liikkuvuus on oikeus, mutta se ei ole varaukseton oikeus, Cameron sanoi.

Vapaa maahanmuutto aiheuttaa Cameronin mukaan ongelmia myös sosiaalietujen kannalta.

- Kaikki maat pöydän ääressä olivat sitä mieltä, että näitä asioita pitäisi tarkastella, Cameron sanoi.

Stubb: Britannialla on liittolaisia

Muilta jäsenmailta ei ole kuitenkaan virallisesti herunut juuri ymmärrystä Britannian maahanmuuttohuolille. Seminaarin isäntä Alexander Stubb vakuutti, että Britannia ei kuitenkaan ole yksin.

Jos Britannialla on ongelma, meidän on kuunneltava heidän huoliaan

Alexander Stubb

- Onko Britannian pääministerillä liittolaisia ja ystäviä ympärillään? Vastaus on kyllä, Cameronin vieressä istunut Stubb sanoi.

Hänen mielestään Britannia on maailman kansainvälisin maa, jolle pitäisi myöntää mitali rajojen avaamisesta EU-maahanmuuttajille vuonna 2004.

- Jos Britannialla on ongelma, meidän on kuunneltava heidän huoliaan, Stubb kuvaili torstai-illan keskustelua.

Cameron osallistui pääministeri Alexander Stubbin isännöimään Northern Future -seminaariin torstaina ja perjantaina. Tapahtumassa oli mukana pääministerit myös Virosta, Latviasta, Liettuasta, Tanskasta, Norjasta Ruotsista ja Islannista.

Pääministeri Stubb joutui poistumaan tapahtumasta iltapäivällä eduskuntaan hallituksen luottamuslauseäänestyksen ajaksi. Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen sijaisti häntä poissaolon ajan. Stubb palasi tapahtumaan hieman ennen lehdistötilaisuuden alkamista.