Ympäristölupien valvonta muuttumassa maksulliseksi

Ympäristölupien valvontaan kaavaillaan maksua yrityksille ensi tammikuusta alkaen. Yritykset odottavat, että maksun vastineeksi valvonnan laatu on jatkossa nykyistä korkeampi.

Kotimaa
Yaran kaivos Siilinjärvellä
Keijo Salokangas / Yle

Ympäristöluvan tarvitseville yrityksille on tulossa uusi maksu. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee ympäristölupien valvonnan muuttamista maksulliseksi jo tammikuusta 2015 alkaen.

Saatavat valvontaeurot käytettäisiin valtiolla ja kunnissa valvonnan resurssien lisäämiseen ja palvelun parantamiseen.

Maksuun on kaavailtu kolmea maksuluokkaa, jotka määräytyisivät viranomaisen käyttämien tuntien mukaan. Jatkossa maksullista olisi suunnitelmien mukainen valvonta, rikkomusepäilyjen ja hallintapakon käyttöön liittyvä valvonta.

Maksut voivat nousta tuhansiin euroihin

Maksua voitaisiin periä viranomaisten valvontaohjelmassa olevista toimenpiteistä, sanoo ylitarkastaja Juha Lahtela ympäristöministeriöstä.

– Tällaisia olisivat esimerkiksi laitoksiin kohdistuvat määräaikaiset tarkastukset, säännöllisen raportoinnin tarkastaminen ja sitten tarkastukset poikkeuksellisissa ja häiriötilanteissa. Ja sitten jos on jouduttu antamaan hallinnollinen määräys, niin sen noudattamisen valvominen olisi myös maksullista, Lahtela kertoo.

Euromääräisesti maksut voisivat nousta tuhansiin euroihin valvontatoimenpiteittäin.

– Sadoista euroista kenties yli kahteen tuhanteen euroon. Tulot tulisi lyhentämättömänä suunnata valvonnan resursseihin, sanoo Lahtela.

Lahtela kertoo, että yritysten näkemyksiä on kuultu, kun ympäristölupien valvontamaksuja suunniteltiin.

– Teollisuuden näkemys on, että maksulle pitää saada vastinetta. Odotuksena on, että ympäristön valvonnan laatu on jatkossa korkealla, Lahtela sanoo.