Koe uusi yle.fi

Ambulanssien ensihoitohenkilöstöltä vaaditaan yhä enemmän

Niin sanotut hoitotason ensihoitajat pystyvät antamaan jopa tehohoitoa paikan päällä ambulanssissa. Heistä on uudistuksen myötä kova kysyntä ja esimerkiksi Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on palkkaamassa viittäkymmentä hoitotason ensihoitajaa tai esimiestä. Oulusta on valmistunut jo kaksisataa hoitotason ensihoitajaa.

ensihoitajat
Ensihoitotehtäviä kertyi Jokilaaksioissa vuonna 2015 yhteensä lähes 28 000. Arkistokuvassa Hannu Rautio (vas.), Mirja Annala ja Kari Wiman.
Ensihoitotehtäviä kertyi Jokilaaksioissa vuonna 2015 yhteensä lähes 28 000. Arkistokuvassa Hannu Rautio (vas.), Mirja Annala ja Kari Wiman. Arto Veräjänkorva / Yle

Vuoden 1999 jälkeen Oulusta valmistuneet hoitotason ensihoitajat ovat torstaina ensimmäistä kertaa yhdessä koolla Oulussa. Hoitotason ensihoitajista on ensihoitouudistuksen takia kova kysyntä. Pohjois-Pohjanmaalla on avoinna 90 työpaikkaa hoitotason ensihoitajille.

Esimerkiksi Jokilaaksojen pelastuslaitos etsii neljääkymmentä hoitotason ensihoitajaa, hakemuksia on kertynyt yhteensä 55. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen haastatteluissa on parhaillaan yli 60 hakijaa. Täytettäviä hoitotason ensihoitajan ja esimiehen tehtäviä on yhteensä 50.

Oulun ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta alaa opiskelevalla palomestari Anna Mattilalla opintoja on jäljellä vielä vuodeksi. Runsaisiin työtilaisuuksiin hän on hyvin tyytyväinen.

– Tosi positiivista. Monet pelastuslaitokset ja sairaanhoitopiirit rekrytoivat nyt yhtä aikaa. Työpaikan voi melkein valita. Toivottavasti valmistumiseni aikaan vuoden kuluttua tilanne on vielä samanlainen.

Ensihoito alkaa potilaan luona

Ensihoidon uudistusta on moitittu kalliiksi. Julkisessa keskustelussa unohtuu usein, että myös hoitotasoa on korotettu. Päätarkoituksena on aloittaa kiireellinen hoito mahdollisimman nopeasti jo potilaan luona. Hoitotason ambulanssin ensihoitajilla on parhaimmillaan valmiudet tehohoitoon kentällä.

– Enää riitä, että on pelkästään sairaankuljetus, eli potilas otetaan kyytiin ja viedään sairaalaan. Kentällä tulee myös osata hoitaa potilas, kiteyttää Anna Mattila.

Anna Mattilan neljä vuotta kestävällä ammattikorkean ensihoitajakussilla on 25 opiskelijaa. Moni heistä tulee suoraan lukiosta. Osalla on lähihoitajan- tai perustason ensihoitajan pohjakoulutus. Mukana on myös pelastajakoulutuksen saaneita ja sairaanhoitajaopinnoista hoitotason ensihoitajakoulutukseen siirtyneitä.

Työ vaatii kanttia

Ensihoitajan työ on hälytysluonteista. Vaativassa työssä on oltava valmis kaikkeen - missä olosuhteissa hyvänsä.

– Kyllähän sitä täytyy olla rohkea ja uskaltaa, mutta täytyy myös ymmärtää oma rajallisuutensa, että kaikkeen ei voi pystyä kentällä, Anna Mattila pohtii.

Palomestarin koulutuksen aiemmin hankkinut Anna Mattila hakee jatkokoulutukselta uusia haasteita ja monipuolisia työtilaisuuksia.

– Pelastusalan päällystötutkinnon lisänä ensihoitajan AMK-tutkinto on hyvä kombo, jolla voi päästä mielenkiintoisiin tehtäviin.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena