Kakkosauto vaihtuu polkupyörään – naisten talvipyöräily kasvaa

Pyöräkauppiaan mielestä maastopyörä on talviolosuhteisiin paras ratkaisu. Pyöräilyasut ovat aiempaa värikkäämpiä ja heijastavampia.

Kotimaa
Polkupyörä
YLE

Talvipyöräilyn suosio on kasvanut etenkin naisten keskuudessa.

– Se alkaa olla niin, että ne ovat ne perheiden äidit, joilta viedään kakkosauto pois, sanoo tamperelainen polkupyöräkauppias Jani Vesikko.

Toki pyöräilyä talvella on lisännyt yleinen liikunnan suosion kasvu.

Ladattavat led-valot yleistyvät

Vesikolla on muutama niksi talvipyöräilyn varalle. Ensinnäkin rengaspainetta kannattaa laskea noin 20 prosenttia kesästä. Silloin kosketuspinta tiehen kasvaa, eikä pyörä luista niin helposti nurin.

Hyvät valot kannattaa olla. Pyörän lampuissa yleistyvät tietokoneen USB-portin kautta ladattavat led-valot.

– Patteri rupeaa olemaan valoissa vanhanaikainen juttu, Vesikko sanoo.

Trikoo joustaa sopivasti

Mukavat ajovaatteet ovat talvella pyöräiltäessä eduksi. Niiden pitäisi tietysti olla riittävän lämpimät, mutta ilman että polkemisesta tulee tukalaa.

– Trikoohousut ovat mukavimmat. Kaikkien silmää ne eivät välttämättä hivele, Vesikko sanoo.

Trendi on se, että vaatteiden heijastimista tehdään erityisen hyvät. Lisäksi kengän suojia on monia erilaisia niin märkää kuin kylmääkin vastaan.

Kauppias suosittelee maastopyörää

Talvipyörän tyyppi on käyttäjästä kiinni. Yleensä sama pyörä menee kesät talvet. Vesikon mielestä maastopyörä on talvella paras vaihtoehto.

Uusin villitys ovat niin sanotut läskipyörät, eli pyörät, joiden renkaat ovat erityisen leveät.

– Läskipyörä on mitä mainioin lumella. Se kantaa loskaisella kelillä paremmin kuin kapea rengas. Toki tämä on ainakin Tampereella vielä aika marginaali homma, Vesikko sanoo.