1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

A2 Yrittäjä-illan kampaaja: Miksi minua rangaistaan työnteosta?

Lappeenrantalainen parturi-kampaaja Anni Kosunen sanoo maksavansa yrittämisestään veroja yhtä paljon kuin hänen lääkäriasiakkaansa, joka tienaa kuukaudessa noin 8 000 euroa. Kosusen mielestä pienyrittäjien verotusta ja sosiaaliturvaa pitää uudistaa merkittävästi. Anni Kosunen on vieraana A2 Yrittäjä-illassa TV2:ssa 2.12. klo 21 alkaen.

Lappeenrantalainen parturi-kampaaja Anni Kosunen haluaisi palkata lisäkädet. Kuva: Yle/Kare Lehtonen

"Kun aloitin yrittäjänä 19-vuotiaana vastavalmistuneena, en tiennyt yhtään, mitä tämä todella vaatii.

Kun aloitin yrittäjänä 19-vuotiaana vastavalmistuneena, en tiennyt yhtään, mitä tämä todella vaatii.

Anni Kosunen

Yrittäjä-äitini rohkaisi minua yrittäjän tielle. Hän ajatteli, että yrittäjyys haastaisi minua kehittämään ammattiani.

Haluan uudistaa itseäni koko ajan. Siksi olen kouluttautunut ja myös kilpaillut ulkomailla. Olen edelleen yksinyrittäjänä, mutta haaveilen siitä, että voisin joskus johtaa menestyvää kauneusalan yritystä.

Kesällä jouduin kolmeksi viikoksi sairauslomalle. Silloin huomasin, että ketään ei julkiselle sektorilla kiinnosta, miten yritykseni selviytyy lähes neljän viikon hiljaiselosta.

Sain takautuvasti yrittäjäeläkkeeni mukaista sairauspäivärahaa 16 päivästä, 32 euroa per päivä.Verottaja muisti yritystäni luonnollisesti myös edellisen kuukauden arvonlisäveroilla ja ennakkoveromaksuilla. Vakuutusmaksu piti maksaa normaalisti, samoin tilavuokra, vesi ja sähkö.

Onneksi olin tehnyt ison tilin edellisenä kuukautena, sillä muuten en olisi selvinnyt taloudellisesti.

Aluehallintovirastot kiusaavat yrittäjiä keksimällä milloin mitäkin uudistuksia.

Aluehallintovirastot kiusaavat yrittäjiä keksimällä milloin mitäkin uudistuksia. Onko Avilla oikeasti aikaa ja rahaa juosta katsomassa yritysten hinnastojen esillepanoa? Entä keneltä se on pois, jos kampaaja tarjoaa asiakkaalleen normaalia verotettavaa työtä vaikkapa itsenäisyyspäivänä? Joudumme maksamaan 200 euron hintaisen lupa-anomuksen, jotta voimme toteuttaa juhlakampaukset.

Jos emme tekisi töitä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä, kyllä riittäisi medialla puheenaihetta, kun linnaan saapuisi jos jonkinlaista harakanpesää!

Tällä hetkellä maksan suunnilleen yhtä suurta veroa (arvonlisä- ja ennakkoverot) kuin lääkärinä työskentelevä asiakkaani. Hän tienaa noin 8 000 euroa kuukaudessa. Rehkin itse omassa yrityksessäni vuosittain liikevaihtoa noin 55 000 euroa, mikä on suhteellisen paljon yksin tekevälle kampaajalle. Siltikin viivan alle jää vuositasolla noin 19 500 euroa, mikä vastaa köyhyysrajan ansiotuloa.

Onko tämä kohtuullista? Ympäripyöreitä päiviä, kuusi päivää viikossa. Aina lauantaisin ja ilman lomia, vuodesta toiseen.

Entä sitten, jos uskaltaisin kuitenkin palkata haaveilemani lisäkädet? Mitä teen, jos työntekijä sairastuu? Palkan lisäksi on maksettava sosiaaliturvamaksu, työeläkevakuutusmaksu, tapaturma- ja työttömyysvakuutus, lomapalkka ja -rahat. Lisäksi työntekijän tekemästä työstä pitää yrittäjän maksaa arvonlisävero.

Entä sitten, jos uskaltaisin kuitenkin palkata haaveilemani lisäkädet? Mitä teen, jos työntekijä sairastuu?

Anni Kosunen

Ja jos uudelle työntekijälle ei riitä töitä heti jonoksi asti, maksaa yrittäjä silti palkat ja kulut omasta pussistaan.Miksi tähän ei ole olemassa mitään turvaa yrittäjälle?

Meidät pien- ja yksinyrittäjät unohdetaan jatkuvasti. Pian huomataan, että työttömyys vain kasvaa ja kasvaa. Yrityksiä kaatuu jo nyt kuin korttitaloja: esimerkiksi vuonna 2013 yli 1 000 kampaajaa lopetti yrityksensä ympäri Suomea.

Meissä pienissä piilee Suomen mahdollisuus - meitä ahkerampia ei olekaan! Olen valmis panostamaan Suomen menestymiseen ja kehittymiseen palkkaamalla ihmisiä, mutta tarvitsen siihen edes vähän tukea.

Pienyrittäjän verotusta täytyy inhimillistää. Meille täytyy saada oma palkkaustukijärjestelmä, sillä nyt yrittäjä ottaa aina valtavan riskin palkatessaan työntekijän, kun taas työntekijälle ei koidu mitään riskejä.

Ps. olen tehnyt töitä juhlapyhinä ilman erityislupia, koska töitä tehdään silloin, kun niitä on. Sakon voi lähettää minulle takautuvasti, kiitos."

Anni Kosunen on vieraana A2 Yrittäjä-illassa TV2:ssa 2.12. klo 21 alkaen.