Heinolalaiset muistavat rajun kaasuräjähdyksen edelleen: Valokatkaisimen kipinä tuhosi hotellin

Heinolassa vuonna 1978 sattunut nestekaasuräjähdys oli Suomen mittakaavassa suuri. Hotelli-ravintolan räjähdyksessä menehtyi kolme ihmistä ja rakennus tuhoutui. Räjähdys oli niin voimakas, että paikan rappurallikin lensi vastapäisen talon parvekkeelle, muistelee palomestari.

Kotimaa
Hotelli Heinolanhovin räjähdys vuonna 1978
Ihmisiä kerääntyi palopaikalle, vaikka rakennuksessa kiinni ollut kaasusäiliöauto oli ilmiliekeissä.Kalevi Peltola

Heinolan keskustassa sijainneessa Heinolanhovi-hotellissa sattui suuri nestekaasuräjähdys huhtikuun 20. päivän aamuna vuonna 1978.

Silloisten tutkijalautakunnan raporttien mukaan onnettomuus johtui pääosin kaasuverkoston varolaitteista, jotka olivat inhimillisen erehdyksen vuoksi toimintakelvottomia.

Nestekaasua oli levinnyt auki jääneistä venttiileistä hotellin ja ravintolan tiloihin.

Onnettomuusraportin mukaan humahduksenomaiseen räjähdykseen ja kiinteistön syttymiseen ei tarvittu muuta kuin valokatkaisimen käytöstä aiheutunut kipinä.

Huusin kovaäänisen kautta, että teidän on poistuttava. Selkänsä kun käänsi, he olivat taas siinä palavan kaasuauton vieressä.

Hannu Koski

Kaasusäiliöauto oli kiinni palavassa rakennuksessa

Onnettomuuspaikalla työskennelleen palomestarin Hannu Kosken mukaan tilanteessa oli onnea matkassa. Lieskojen keskellä sortumisvaarassa olleeseen rakennukseen oli jäänyt nestekaasupulloja.

Todelliseksi painajaiseksi tilanteen oli muuttaa se, että kaasusäiliöauto oli räjähdyshetkellä syöttöletkustaan kiinni palavaan rakennukseen.

Myös kaasuauto oli ilmiliekeissä palomiesten tullessa paikalle. Lisäksi ihmisiä tungeksi onnettomuuspaikalla lukuisista poistumiskehotuksista huolimatta.

– Huusin kovaäänisen kautta, että teidän on poistuttava. Selkänsä kun käänsi, he olivat taas siinä palavan kaasuauton vieressä.

– Palava auto aiheutti vaaratilanteen kaikille läsnäolijoille ja ympäristössä asuville. Onneksi palomiehet saivat kaasuauton pysymään niin, ettei se räjähtänyt. Seuraukset olisivat olleet kammottavat, jos se olisi räjähtänyt.

Hotellin Heinolanhovin nestekaasuräjähdysonnettomuus 1978
Heinolassa herättiin varsin synkkiin tunnelmiin 36 vuotta sitten huhtikuun 20. päivänä. Mitä asiasta pystyttiin kertomaan samana päivänä? Radiolähetyksiä aiheesta kokosi vuonna 1978 Raija Massala.

Palomiesten ripeys ja uusi sammutuskalusto estivät suuronnettomuuden

Palomiehet ja poliisit tekivät Kosken mukaan voitavansa onnettomuuspaikalla. Alkutilanne oli kuitenkin niin kaoottinen, etteivät viranomaisten kädet riittäneet.

– Poliisi tyhjensi samaan aikaan hotellissa kiinni ollutta kerrostaloa, joten heitä ei riittänyt häätämään ihmisiä kauemmaksi palopaikalta.

Se oli näiltä kahdelta palomieheltä melkoinen suoritus.

Hannu Koski

– Palomiehiä oli päivystysvahvuudessa tuolloin vain kaksi, ennen kuin tuli lisäapua muualta. Tilannearviointi ja sammutustyöt tehtiin oikein. Se oli kahdelta palomieheltä melkoinen suoritus.

Onni onnettomuudessa oli palomestari Kosken mukaan myös se, että palokunnan sammutuskalustoa oli uusittu vain päiviä ennen räjähdysonnettomuutta.

– Olimme saaneet raskasta sammutuskalustoa. Jäähdytimme kaasuautoa kolmella vesitykillä niin tehokkaasti, että säiliö ei onneksi räjähtänyt.

Rappuralli sinkoutui lähitalon parvekkeelle

Räjähdys tapahtui Heinolanhovin kiinteistössä hieman ennen aamukuutta.

Räjähdyksen voimasta kertoo Kosken mukaan jotain se, että raskas rautainen rappuralli oli lennähtänyt vastapäisen talon parvekkeelle.

– Rannan ja hotellin välissä olleet puut olivat täynnä hotellin lakanoita ja muuta rojua. Tavaraa oli pitkin poikin, kymmenien metrien päässä (rakennuksesta).

"Onnettomuudessa kuoli vahtimestari, joka oli tekemässä minun vuoroani"

Heinolanhovissa vahtimestarina työskennellyt Matti Aalto kertoo, että alun perintyövuorolistoissa oli lukenut hänen nimensä turma-aamun kohdalla. Aalto oli kuitenkin vaihtanut työvuoronsa matkan vuoksi.Heinolalaiset muistavat rajun kaasuräjähdyksen edelleen: Valokatkaisimen kipinä tuhosi hotellin

– Olin opiskelijamatkalla Puolassa. Olin silloin juuri tullut kotiin, mutta en päässyt töihin. Onnettomuudessa kuoli vahtimestari, joka oli tekemässä minun vuoroani.

Onnettomuudessa kuoli vahtimestari, joka oli tekemässä minun vuoroani.

Matti Aalto

– Isäni soitti minulle aamulla kuuden jälkeen ja kertoi, että Hovissa oli sattunut räjähdys. Siinä kuoli kaksi hyvää työkaveria ja kaasuauton kuljettaja, Aalto kertoo.

Heinolanhovi oli kaupungin hermokeskus

Hotelli Heinolanhovi muistetaan Heinolassa tyylikkäänä ja kaupungin parhaana ruokapaikkana. Sen lisäksi ravintolan huhuttiin olleen aikoinaan todellinen vaikuttamispaikka, koska Heinolaa johtaneiden poliittisten ryhmien kerrotaan pitäneen pitkiä istuntoja ravintolan pöydissä.

Matti Aalto muistaa parhaiten paikan sunnuntaidiskot, jotka olivat hänen mukaansa legendaarisia.

– Parhaiten Hovi ehkä muistetaan sunnuntaidiskoista, joissa kaikki heinolalaisnuoret kävivät. Hovi oli myös hyvä työpaikka. Se oli muun muassa heinolalaisyrityksille tärkeä paikka, koska sieltä sai niin korkeatasoista ruokaa, Aalto muistelee.