1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ebolaepidemia työllistää kiinalaisompelijoita – Virus näkyy myös verkkohuutokaupassa

Yhdysvaltojen varmistuneet ebolatapaukset ovat kasvattaneet suojapukujen myyntiä Ebayssa.

Kiinalaiset ompelijat tekevät ylitöitä ebolaepidemian vuoksi, sillä suojavaatteille on nyt laaja kysyntä. Yhdysvaltalaiselle Lakeland-yritykselle vaatteita valmistavalla tehtaalla Itä-Kiinan Shandongissa työntekijät valmistavat 6 000 suojapukua päivässä, kertoo uutistoimisto AP. Lakeland on tärkein muun muassa ebola-alueella tarvittavien suojapukujen välittäjistä.

Kiinalaistehdas aikoo kaksinkertaistaa tuotantonsa tammikuussa. Nyt se tuottaa suojavarustusta noin 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Toinen merkittävä valmistaja, yhdysvaltalainen DuPont, on kolminkertaistanut tuotantonsa.

Suurin osa suojavaatetilauksista tulee Maailman terveysjärjestö WHO:lta ja Lääkärit ilman rajoja -järjestöltä. Polyeteenistä ja polypropeenista valmistettuja pukuja halutaan nyt kuitenkin myös Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan eikä vain Länsi-Afrikan ebola-alueelle.

Suojavarusteiden haaliminen on näkynyt myös esimerkiksi internethuutokauppa eBayssa: Ennen ebolan saapumista Yhdysvaltoihin suojavarusteita myytiin siellä muutamalla kymmenellätuhannella eurolla kuukaudessa. Ensimmäinen tapaus vahvistettiin Yhdysvalloissa syyskuun lopussa ja eBayssa suojavarusteita myydään nyt noin 200 000 eurolla kuukaudessa.

Etenkin Liberiaa, Sierra Leonea ja Guineaa koetelleessa epidemiassa on saanut surmansa lähes 5 000 ihmistä. Verenvuotokuumeeseen on sairastunut yhteensä noin 13 000 ihmistä.