Tieto kaksosista sai tulevan isän konseptit sekaisin

Kun lapsettomuudestaan päätöksen tehnyt pari pyörtää nelikymppisenä päätöksensä ja tulostaan ilmoittaa yhden nyytin sijasta kaksi, menee siinä tulevalla isälläkin hetki aikaa sulatella uutista.

Kotimaa
Kaj Kostiander
Jari Vesa / Yle

Torniolainen Kaj Kostiander on ensi keväänä tulossa ensimmäistä kertaa isäksi. Yllätys oli melkoinen, kun paljastui, että tulokkaita onkin yhden sijasta kaksi. Vauvojen sukupuoli ei ole vielä selvillä, mutta se tiedetään, että kaksoset ovat identtisiä.

– Kun yhtä lasta lähdettiin tekemään ja sitten niitä onkin kaksi, niin kyllähän siinä meni vähäksi aikaa konseptit sekaisin, mutta ihan positiivisella mielellä kuitenkin, tuleva isä naureskelee.

Kostiander kertoo, että pariskunnalla ei ollut suunnitelmissa hankkia lainkaan lapsia. Kolme vuotta sitten valmistunut talokin on rakennettu lapsettomalle perheelle.

– Aluksi pienillä järjestelyillä, myöhemmin isommalla remontilla talosta saa muokattua lapsiperheelle sopivan. Näyttää siltä, että ehkä myös juhannuksena hankittu auto menee vaihtoon, mutta toki elämä menee monella muullakin tapaa uusiksi, Kostiander toteaa.

Ympäristö ymmällään, mutta innoissaan

Vauvauutinen on otettu pariskunnan lähipiirissä ilolla vastaan. Varsinkin tulevat isovanhemmat ovat yltiöpäisen onnellisia.

– Kummankin vanhemmat ovat ajatelleet jäävänsä ilman lapsenlapsia meidän kohdalla, joten kyllähän he ovat olleet melkein onnesta sekaisin.

Nyt miehelle, joka ei osaa sanoa ei, isyys antaa ehkä hyvän syyn sanoa, että en voi jäädä, koska minulla on kotona lapsia huolehdittavana.

Kaj Kostiander

Kostiander on ollut hieman hämmästynytkin ympäristön yllättävän positiivisesta reaktiosta.

– Onnitteluita on satanut ympäriinsä. Semmoisetkin kaverit, joiden kanssa asioista ei olla sen kummemmin edes puhuttu, ovat olleet yllättävän innoissaan.

Valmis turvaverkko

Kostiander toteaa, että tulevaan vanhemmuuteen ei juuri voi valmistautua. Pariskunta on kuitenkin ennakoinut tulevaa juttelemalla muiden kaksosten vanhempien kanssa.

– Se on hauskaa, kun kaksosten isovanhemmat ovat sitä mieltä, että siinä se samalla menee kaksi kuin yksikin, mutta en ole vielä yhdenkään kaksosten vanhempien sanovan samaa, tuleva tuplaisi naureskelee.

Kostiander on kiitollinen, että pariskunnan molemmat vanhemmat asuvat lähistöllä. Apua lastenhoitoon on varmasti saatavilla.

Kaksosten isovanhemmat ovat sitä mieltä, että siinä se samalla menee kaksi kuin yksikin, mutta en ole vielä kuullut yhdenkään kaksosten vanhemman sanovan samaa.

Kaj Kostiander

– Se helpottaa varmasti paljon ja tulee todellakin tarpeeseen. Kun aikaisemmin asuimme muualla ja kuunteli kaukana isovanhemmista asuvia ystäväperheitä, niin kyllä siinä kohtaan olemme onnellisessa asemassa, kun vanhemmat asuvat lähellä.

Töissä venymiset on nyt venytty

Huhtikuussa isäksi tuleva Kostiander sanoo, että isänpäivää ei tällä hetkellä osaa omalta kohdalta edes miettiä. Sen sijaan päällimmäisenä mielessä on työ-ja harrastusasioiden uudelleen järjestäminen.

– Itselle on kehittänyt aktiivisen elämäntavan juuri sen vuoksi, kun niitä lapsia ei ole ollut huollehdittavana, niin on voinut satsata sitten muihin asioihin.

Kostiander uskoo, että statuksen vaihtuminen lapsettomasta miehestä isäksi muuttaa asioita monella tapaa, myös työrintamalla.

– Lapsettomat ovat siinä mielessä epäedullisessa asemassa, että heidän oletetaan aina pystyvän esimerkiksi venyttämään työpäivää. Nyt miehelle, joka ei osaa sanoa ei, isyys antaa ehkä hyvän syyn sanoa, että en voi jäädä, koska minulla on kotona lapsia huollehdittavana, Kostiander hymy suupielissä toteaa.