1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viron puolustusministeri: Putinin kaltaisille heikkous provosoivampaa kuin vahvuus

Sven Mikser sanoo Venäjän käyttäytyvän entistä aggressiivisemmin kaikkia Naton jäseniä ja Euroopan maita kohtaan, mutta avointa sotilaallista konfliktia hän ei pidä todennäköisenä.

Viron puolustusministeri Sven Mikser. Kuva: Nicolas Bouvy / EPA

Viron puolustusministeri Sven Mikser patistaa länsimaita esiintymään yhteisenä rintamana Venäjän presidentin Vladimir Putinin suhteen.

Mikser sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että Venäjä on palannut kylmän sodan asenteisiin ja käyttäytyy entistä aggressiivisemmin ja provosoivammin ei vain Viroa ja muita Baltian maita, vaan kaikkia Naton jäseniä ja Euroopan maita kohtaan.

Siinä ei ole mitään uutta, että Venäjä testaa Baltian maiden ilma- ja meripuolustusta, mutta tänä vuonna maiden ilmatilojen ja vesialueiden lähellä on käynyt selvästi enemmän venäläiskoneita ja -laivoja.

Viro on raportoinut venäläiskoneiden loukanneen ilmatilaansa kuudesti tänä vuonna, kun koko viime vuonna luku oli kaksi. Latvia sanoo havainneensa lähivesillään yli 40 venäläistä sota-alusta. Liettuan puolustusministeriön mukaan Baltian lähialueilla olevat Naton koneet olivat nousseet lähestyneiden venäläiskoneiden takia ilmaan 86 kertaa lokakuun puoliväliin mennessä. Tämä on tuplasti niin paljon kuin koko viime vuonna.

Mikser ei pidä todennäköisenä lännen avointa sotilaallista konfliktia Venäjän kanssa.

Hän kuitenkina hän korostaa, että Putinin hallinnon kaltaisten suhteen heikkous on provosoivampaa kuin vahvuus. Mikserin mukaan paras tapa Venäjän suhteen on, että länsi on vahva ja yhtenäinen.