Meksikossa kadonneiden opiskelijoiden mysteeri näyttää selvinneen – tapettiin, poltettiin ja heitettiin jokeen

43 opettajaksi opiskellutta nuorta katosi syyskuun lopussa. Pidätetyt rikollisjengin jäsenet ovat tunnustaneet murhanneensa nuoret julmasti.

Ulkomaat
Ihmiset osoittivat mieltään kadonneiden opiskelijoiden etsintöjen puolesta Mexico Cityssä 6. marraskuuta 2014.
Ihmiset osoittivat mieltään kadonneiden opiskelijoiden etsintöjen puolesta Mexico Cityssä 6. marraskuuta 2014. Sashenka Gutierrez / EPA

Meksikon Guerreron osavaltiossa jäljettömiin kadonneiden opiskelijoiden arvoitus näyttää ratkenneen. Meksikon pääsyyttäjän Jesús Murillon mukaan katoamisen poliisitutkinnan yhteydessä pidätetyt rikollisjengin jäsenet ovat tunnustaneet tappaneensa nuoret.

43 opettajaopiskelijaa siepattiin 26. syyskuuta Igualan kaupungissa sen jälkeen, kun nämä olivat osoittaneet mieltään opintomaksujensa korotusta vastaan. Murillon mukaan nuoret oli sieppauksen jälkeen kuljetettu kaatopaikalle. Osa oli kuollut kuljetuksen aikana, osa oli ammuttu. Tämän jälkeen nuoret oli poltettu roviolla. Ilmeisesti osa oli tässä vaiheessa vielä elossa.

Nuorten hiiltyneet jäänteet oli murskattu, pakattu jätesäkkeihin ja heitetty sitten jokeen. Joesta ja joen varsilta on kerätty suuri määrä hiiltyneitä luunkappaleita ja hampaita, joista nyt yritetään saada dna-näytteitä.

Rikostutkinnan yhteydessä on pidätetty yli 70 ihmistä, joiden joukossa on paitsi jengiläisiä myös poliiseja ja Igualan kaupungin pormestari José Luis Abarca sekä tämän vaimo. Viranomaisten mukaan pormestari oli määrännyt paikalliset poliisit estämään opiskelijoita häiritsemästä vaimonsa järjestämää julkista tilaisuutta. Poliisit olivat puolestaan luovuttaneet nuoret myöhemmin rikollisjengin käsiin.

Viranomaiset ovat nyt vahvistaneet, etteivät opiskelijoiden katoamisen jälkeen löydetyt joukkohaudat liity tapaukseen. Joukkohaudoista löydetyt naiset ja miehet on ilmeisesti tapettu elokuussa.

Tuhannet ihmiset osallistuivat mielenosoituksiin Mexico Cityssä 5. marraskuuta 2014.
Tuhannet ihmiset osallistuivat mielenosoituksiin Mexico Cityssä 5. marraskuuta 2014. Jose Mendez / EPA

Lähteet: Reuters, AP, AFP