Sipilän talouskuuri: Automatisoi työpäivästäsi 2 minuuttia 15 sekuntia

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän visioissa julkisen sektorin työstä ainakin pieni osa on automatisoitavissa. Sipilä hakisi kustannussäästöjä myös sillä, että kaikkien eläköityvien työtehtäviä ei korvattaisi palkkaamalla vastaavaa määrää uusia työntekijöitä.

Kotimaa
Juha Sipilä TV1:n Ykkösaamussa vieraana 8. marraskuuta.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan julkisessa taloudessa työskentelevien työpanoksessa on tehostettavaa. Sipilä sanoi Yle TV1:n Ykkösaamussa, että parasta tuottavuuden kehitystä on se, että luovutaan jostain turhasta. Päivätasolla kyse olisi Sipilän laskelmien mukaan yksittäisen työntekijän kohdalla runsaasta parista minuutista ja viikossa 11 minuutin työpanoksesta, joka voitaisiin esimerkiksi automatisoida. Kustannussäästö olisi Sipilän mukaan miljarditasolla.

Viikko sitten nousi kohu, kun Sipilä antoi ymmärtää, että julkisella sektorilla on kymmeniätuhansia virkamiehiä liikaa. Sipilä ei ole kuitenkaan täsmentänyt, miltä aloilta nämä työpaikat tarkalleen vähennettäisiin. Oppositiojohtajan visioissa tehostamista on kuitenkin tehtävä laaja-alaisesti.

– Tarkoitin sitä, että tämä puolen prosentin tuottavuustavoite, mikä meillä on pitkään ollut julkisella sektorilla, siihen ei ole päästy. Jos sillä tiellä edetään, niin väkeäkin voidaan eläköitymisen kautta pitkässä juoksussa vähentää. Tämä tuottavuuden ymmärtäminen, tämä on aika vaikea kysymys. Tämä puoli prosenttiahan tarkoittaisi käytännön ihmisen päivässä sitä, että kahden minuutin ja 15 sekunnin mittainen työtehtävä automatisoidaan tai esimerkiksi viikossa 11 minuutin pituinen raportin laatiminen jäisi tekemättä tai se automatisoidaan, Sipilä muotoili.

"Ei ole työtehtävää, jota ei pysty digitalisoinnilla tehostamaan"

Yksittäisistä ammattiryhmistä esimerkiksi sairaanhoitajien työssä on Sipilän mielestä sellaista raportointia, josta työntekijä ei voi olla aina varma, onko se kaikki tarpeellista. Myös esimerkiksi erityisopettajien oppilaskohtainen raportointi on Sipilän mukaan lisääntynyt.

– Tai lääkäri, jonka vastaanotolla käyn, hän valittelee, että puolet vastaanottoajasta menee siihen, että hän joutuu eri järjestelmästä kaivamaan sinne taustatietoja, kun potilas tulee paikalle. Tämän tyyppisistä asioista se koostuu, eikä ole olemassa työtehtävää, missä me emme tällä digitalisoinnilla tai tietojärjestelmillä pysty asioita tehostamaan, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan presidentti Sauli Niinistö oli oikeassa arvostellessaan hallituksen ns. Selkärankaseminaarissa julkisen puolten vähennyksiä siitä, että ne ovat keskittyneet enemmänkin suorittavaan portaaseen kuin heidän päälliköihinsä.

– Sitten ne ovat sieltä hoitavista käsistä ja opettajista ne leikkaukset. Siellä, missä tarvitaan se ihminen tekemään sitä palvelua, niin siellä meillä ei ole sillä tavalla tehostamisen varaa kuin sitten johtamisessa ja eri prosesseissa ja siellä pystytään tietotekniikallakin tekemään paljon tehostamistoimia.

Sipilän mukaan kaikkia eläkkeelle jäävien tehtäviä ei kannata korvata uusilla työntekijöillä.

– Mutta miten se sitten käytännössä tapahtuu? Jos meillä on 200 ihmisen työyhteisö, josta vaikka tänä vuonna jää 10 eläkkeelle, niin se tarkoittaa sitä, että vain yhdeksän tilalle palkataan sitten uusi ihminen ja yhden tilalle ei palkata ja jatketaan sillä 199:llä. Tämä on se logiikka, ja oikeastaan tämä tehdään paremmin -ajatus, niin ihminen on sen oman työtehtävänsä paras asiantuntija.

Sipilä: Ministerien määrää voidaan vähentää, valtiosihteerit pois

Poliitikkoja lähinnä olevasta julkisesta taloudesta Sipilä lakkauttaisi nykyisen poliittisten valtiosihteerien järjestelmän. Hänen mukaansa myös ministereiden määrää olisi vähennettävä.

– Ministereillä on viitisenkymmentä avustajaa. Tuskin tarvitaan niin paljon avustajia. Olen myöskin kritisoinut tätä poliittisten valtiosihteerien järjestelmää, että sotkeeko se tätä johtamista. Meillä on erittäin taitava virkakoneisto. Nyt parlamentaarinen ryhmä on miettimässä tätä asiaa. Antaa heidän tehdä työnsä siinä rauhassa, mutta itse olen hyvin kriittinen siihen. Kun olen jutellut meidän virkamiespäälliköidemme kanssa, niin he sanovat, että kyllä siinä on tällainen johtamisen ongelma. Ei tiedä, mikä on ministerin ääni ja ministerin tahto, että virkamies tekee työtään ja ministeri ohjaa, ja kyllä johtaminen vaatii aina selkeyttä.

Keskustalta laskelma velaksi elämisen lopettamiseksi

Keskustan malli julkisen talouden tasapainottamiseen -grafiikka.
Keskustan malli julkisen talouden tasapainottamiseen.Yle Uutisgrafiikka

Valtiontaloudessa olisi Sipilän mukaan päästävä kahden prosentin kasvu-uralle, jottatulot ja menot saataisiin kohtaamaan noin vuonna 2022.

– Tähän meillä vielä on varaa, mutta jotta päästään kahden prosentin kasvu-uralle, niin siihen tarvitaan vielä kovastikin toimia, keskustan puheenjohtaja myönsi esitellessään keskustan mallia velaksi elämisen lopettamiseksi.