Tutkimus: Puolet tähdistä saattaa sijaita galaksien ulkopuolella

Galaksien välisissä tyhjissä ja pimeissä alueissa saattaakin parveilla yksinäisiä tähtiä, arvellaan California Institute of Technology -yliopistossa valmistuneessa tutkimuksessa.

Kuva: Nasa/JPL-Caltech

Tähtien ja planeettojen on perinteisesti ajateltu sijaitsevan galakseissa, mutta uuden tutkimuksen mukaan jopa puolet niistä saattaakin löytyä galaksien välisestä avaruudesta, kertoo netin IFLScience-sivusto. (siirryt toiseen palveluun)

Tähtitieteilijät ovat kauan tienneet, että tähtiä sinkoutuu aina joskus galaksien ulkopuolelle, jossa niistä tulee yksinäisiä vaeltajia. Tähän asti on kuitenkin oletettu, että tällaiset tapaukset eivät ole järin yleisiä.

Yhdysvaltalaisen California Institute of Technology -yliopiston tutkijan Michael Zemcovin johdolla tehty tutkimus kyseenalaista vanhoja käsityksiä merkittävästi. Zemcovin ryhmä kävi läpi vuosina 2009–2013 kerättyä tietoa lähellä infrapunasäteilyä olevilta aallonpituuksilta. 

Tutkijat havaitsivat, etteivät pimeänä ja tyhjänä pidetyt alueet olleet suinkaan oletusten kaltaisia. Galaksien välistä aluetta täyttivät yksinäiset tähdet, joiden yhteenlaskettu kirkkaus oli samaa luokkaa kuin galaksien itsensä. Suuren etäisyyden takia yksittäisiä tähtiä ei pysty tarkkailemaan, mutta niiden yhteenlaskettu vaikutus näyttäisi olevan melkoinen.

Myös Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Spitzer-avaruusteleskoopilla on tehty infrapunan aallonpituuksilla havaintoja rakenteista, jotka ovat liian suuria ollakseen vain galakseista. 

Zemcovin tutkimusryhmä arveli ensin, että säteily on peräisin maailmankaikkeuden vanhimmista galakseista ja mustista aukoista. Valo osoittautui kuitenkin niin kirkkaaksi, että sen täytyi tulla jostain muualta.

Tutkijoiden päätelmät eivät kuitenkaan ole aivan kirkossa kuulutettuja. Esimerkiksi havaittu valo ei ole aivan niin sinistä kuin sen kuuluisi olla, jotta yksinäiset tähdet olisivat paras selitys. Lisätutkimuksia tarvitaan, tutkijat myöntävät.