SVT: Lasten talvikengistä löytyi haitallisia aineita

Viisi kenkäparia kahdeksasta eri valmistajan mallista sisälsi ympäristössä hajoamattomia aineita, vaikka valmistajien mukaan niitä ei käytetä tuotteiden valmistuksessa.

Ulkomaat
Lapset leikkivät lumessa.
Mika Kanerva / Yle

Ruotsalaisen Testfaktan tutkimuksissa lasten talvikengistä löytyi ympäristölle ja ihmiselle haitallisia aineita, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Testfakta testasi kaikkiaan kahdeksan kenkämallia eri valmistajilta. Viidestä niistä löytyi tunnettuja ympäristömyrkkyjä, vaikka valmistajat ovat vakuuttaneet, ettei näitä aineita käytetä kenkien valmistuksessa.

Testfaktan mukaan nämä aineet eivät hajoa ympäristössä.

Kyse on niin kutsutuista perfluoratuista aineista, joiden avulla kengistä tehdään vettähylkiviä.

Ruotsalaisen Kavat-merkin kenkämallista löytyi lisäksi EU:ssa kiellettyä PFOS-yhdisteitä. Määrä ylitti lain salliman rajan lähes kolminkertaisesti.

Tulos hämmästytti tutkijat, joten he tutkivat toisen samanlaisen parin, josta PFOS-yhdisteitä ei kuitenkaan löytynyt. Kavat on ilmoittanut vetävänsä kyseisen kenkämallin takaisin ja tutkii itse asiaa.

Viking, Eurosko, Din Sko ja Ecco -merkkien testatuista kengistä löytyi PFOA:ta. Kyseinen aine löytyy EU:n kandidaattilistalta erityisesti huolta aiheuttavista aineista. Norjassa PFOA:n käyttö on kielletty.

– Kyse ei ole mitenkään mukavista aineista, mutta en kuitenkaan näe suoraa kuluttajalle aiheutuvaa terveysriskiä, ellei saappaita sitten ime tai nuole, sanoi Ruotsin kemikaaliviraston toksikologi Bert-Ove Lund.

PFOS ja PFOA ovat kemikaaleja, jotka tunnetaan nimellä perfluoratut yhdisteet. PFOS on kielletty EU:ssa, koska se ei hajoa ympäristössä, on toksinen, häiritsee lisääntymistä ja on myrkyllistä vesieliöille.

Myöskään PFOA ei hajoa ympäristössä ja häiritsee lisääntymistä. Lisäksi sen epäillään aiheuttavan syöpää.