Juha Sipilä: Kannatuksesta viis, Suomi Oy laitettava kuntoon

Seuraavaan hallitukseen pyrkivien puolueiden on unohdettava kannatus ja pantava Suomen talous kuntoon, sanoo keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Hän vakuuttaa, ettei ole pohtinut mieluisia mahdollisia hallituskumppaneita, jos keskusta on mukana seuraavassa hallituksessa.

politiikka
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä TV1:n Ykkösaamussa vieraana 8. marraskuuta.

Ylen lokakuun kannatusmittauksessa keskusta oli selvä ykkönen. Puheenjohtaja Juha Sipilän mukaan hän ei ole ajatellut tulevia mahdollisia hallituskumppaneita.

– Neljän suurimman puolueen puheenjohtajien kesken on hyvä henkilökohtainen luottamus. Asioista päästään sopuun, Sipilä vakuutti Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Sipilän mukaan valtiontalouden kuntoon saattaminen vaatii suurta keskinäistä luottamusta tulevilta hallituspuolueilta.

– Luottamus rakennetaan sillä tavalla, että päätetään yhdessä laittaa Suomi Oy kuntoon eikä välitetä siitä, miten puolueiden kannatuksen käy. Kaikki päätökset eivät tule olemaan mieluisia, hän totesi.

"Hallitusohjelmaan viisi kuusi tavoitetta"

Keskustan puheenjohtajan mielestä tulevaan hallitusohjelmaan pitäisi kirjata vain muutamia keskeisiä tavoitteita.

– Velaksi elämisen on loputtava järkevällä aikavälillä, biotalouteen on satsattava sekä rakenteelliset uudistukset, kuten sote, on saatettava maaliin, Sipilä luetteli.

Sipilä vastasi myös yleisön kysymykseen siitä, onko hän enemmän elvyttäjä vai kiristäjä. Sipilä peräsi menokuria, eikä kannata velkaelvytystä. Sen sijaan hän panisi valtion omaisuutta myyntiin kasvun kiihdyttämiseksi.

– Meillä on yritysomaisuutta nyt noin 30 miljardin euron edestä. Me pystymme käyttämään osan kasvun aikaansaamiseen ja julkisten palvelujen tuottavuuden parantamiseen, Sipilä sanoi.