1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Gorbatšov syyttää länttä luottamuksen nakertamisesta Venäjä-suhteessa

Berliinin muurin murtumisen 25-vuotisjuhliin osallistuva viimeinen neuvostojohtaja katsoo, että viime kuukausien tapahtumat ovat seurausta lyhytnäköisestä politiikasta.

Mihail Gorbatšov osallistui Berliinissä järjestettyyn symposiumiin 8. marraskuuta. Kuva: Odd Andersen / AFP / Lehtikuva

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov on Berliinin muurin murtumisen 25-vuotisjuhlissa varoittanut uudesta kylmästä sodasta ja kehottanut palauttamaan luottamuksen vuoropuhelulla Venäjän kanssa.

– Maailma on kylmän sodan partaalla. Jotkut jopa sanovat, että se on jo alkanut, Gorbatšov totesi.

Gorbatšov syytti länttä antautumisesta voitonriemulle sen jälkeen, kun Neuvostoliitto romahti ja kommunistiblokki hajosi neljännesvuosisata sitten. Hänen mielestään länsi ei pitänyt lupauksiaan, vaan julistautui kylmän sodan voittajaksi ja käytti hyväkseen Venäjän heikkoutta. Hän katsoo, että viime kuukausien tapahtumat ovat seurausta lyhytnäköisestä politiikasta.

Gorbatšovin mukaan länsi alkoi jo 1990-luvulla murentaa Venäjä-suhteen luottamusta, joka oli tehnyt mahdolliseksi rauhanomaiset vallankumoukset Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa. Naton laajeneminen, Jugoslavia ja ennen kaikkea Kosovo, ohjuspuolustussuunnitelmat, Irak, Libya, Syyria, Gorbatšov luetteli Frankfurter Allgemeine -lehden mukaan.

– Ja kuka kärsii eniten tästä kehityksestä? Eurooppa, yhteinen kotimme, hän sanoi.

Gorbatšov kehotti vakauttamaan jälleen Saksan ja Venäjän väliset suhteet. Hänen mukaansa Eurooppa ei voi olla turvallinen ilman venäläis-saksalaista kumppanuutta. Hän myös kehotti kumoamaan asteittain Ukrainan kriisin vuoksi määrätyt pakotteet, erityisesti lännen venäläispoliitikoille määräämät pakotteet.

Aiemmin itsekin Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kritisoinut Gorbatšov hakee nyt ymmärrystä maansa Ukraina-politiikalle. Hänen mukaansa Putinin tuoreimmissa lausunnoissa on havaittavissa pyrkimystä lieventää jännitystä ja luoda uusi perusta kumppanuudelle.

Gorbatšovin perestroika-politiikka avasi aikoinaan tietä Berliinin muurin murtumiselle ja Itä-Euroopan kansannousuille, jotka johtivat kommunistisen järjestelmän romahtamiseen. Hänet palkittiin vuonna 1990 Nobelin rauhanpalkinnolla.