Tukes: Myös Suomessa myytävistä lasten kengistä voi löytyä haitta-aineita

Ruotsissa viisi kenkämallia sisälsi haitallisia aineita, vaikka niitä ei valmistajien mukaan käytetä kenkien valmistuksessa, Ruotsin televisio kertoi lauantaina. Tukesin kemikaalituotevalvontayksikön johtaja pitää mahdollisena, että kyseisiä talvikenkiä testataan Suomessakin.

Kotimaa
Lapsi lumihangessa.
Mika Kanerva / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes pitää mahdollisena, että myös Suomessa myydään lasten talvikenkiä, joissa saattaa olla ympäristölle ja ihmiselle haitallisia aineita.

Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) uutisoi lauantaina ruotsalaisen Testfaktan selvityksestä, jossa viidestä kenkämallista oli löytynyt tunnettuja ympäristömyrkkyjä, vaikka valmistajat olivat vakuuttaneet, ettei näitä aineita käytetä kenkien valmistuksessa.

Kyse oli niin sanotuista perfluoratuista yhdisteistä. Yhdisteitä käytetään niiden vettä hylkivien ominaisuuksien vuoksi, Tukesin kemikaalituotevalvontayksikön johtaja Esa Nikunen sanoo Yle Uutisille.

– Osa näistä perfluoratuista yhdisteistä on kielletty kokonaan tai lähes kokonaan sen takia, että ne ovat ihmisen terveydelle vaarallisia. Lisäksi ympäristössä ne ovat hyvin pysyviä ja eliöihin kertyviä.

– Ilmeisesti tässä tutkimuksessa oli löytynyt sekä laillisia perfluorattuja yhdisteitä että sellaisia, joita kengissä ei olisi kuulunut olla.

Nikunen kuvaa pohjoismaisia markkinoita hyvin samanlaisiksi.

– Jos Ruotsissa jotain myydään, on suorastaan todennäköistä, että samaa tavaraa saa Suomestakin.

"Tuskin kukaan nuolee kenkiä"

Nikunen sanoo, että ihminen altistuu perfluoratuille aineille ennen muuta ruuan kautta.

– Se on vaarallisin tapa. Siksi en olisi hirveän huolissani, vaikka lapsella olisi ollut tuollaiset kengät. Toki se on turhaa altistusta haitallisille kemikaaleille.

– Näille aineille altistuminen on ihmiselle haitallisinta ruuan kautta. Tuskin kukaan imeskelee tai nuolee kenkiä.

Nikunen kertoo kuulleensa Testfaktan selvityksestä tänään lauantaina. Hänen mukaansa on mahdollista, että kyseisiä talvikenkiä tutkitaan myös Suomessa.

Tukes on tarkastellut tänä vuonna muun muassa lasten vaatteita ja leluja, hän toteaa.

– Tämä aihe sopisi teemavuoteemme hyvin, vaikka emme kenkiä olekaan tulleet vielä tutkineeksi.

Nikusen mukaan on kaikkiaan melko tavallista, että myös tekstiileistä ja kengistä saattaa löytyä haitallisia aineita. Lasten kohdalla on kuitenkin tähdättävä mahdollisimman hyvään turvallisuustasoon, hän katsoo.