Etyjin tarkkailijat todistivat asekuljetuksia Itä-Ukrainassa – järjestö "hyvin huolissaan"

Tarkkailijat kertoivat nähneensä lauantaina Donetskin lähistöllä panssarivaunuja ja raskasta aseistusta kuljettavia kuorma-autoja.

Ulkomaat
Perjantain vastaisena yönä pommituksessa tuhoutunut rakennus Donetskissa 7. marraskuuta.
Perjantain vastaisena yönä pommituksessa tuhoutunut rakennus Donetskissa 7. marraskuuta.Alexander Ermochenko / EPA

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtaja Didier Burkhalter on hyvin huolissaan väkivallan uudesta noususta Itä-Ukrainassa, Etyj kertoi (siirryt toiseen palveluun) myöhään lauantaina.

Etyjin Ukrainassa toimivat tarkkailijat ilmoittivat (siirryt toiseen palveluun) lauantai-iltana nähneensä päivän aikana Donetskin liepeillä yhdeksän panssarivaunua ja raskasta aseistusta kuljettavan kuorma-autokulkueen matkalla länteen.

Tarkkailijoiden mukaan kulkueessa oli yli 40 autoa, niiden joukossa 19 tunnuksetonta Kamaz-kuorma-autoa. Jokainen kuorma-autoista hinasi tykkilavettia, ja mukana oli tummanvihreisiin tunnuksettomiin univormuihin pukeutuneita henkilöitä.

Aiemmin lauantaina uutistoimisto AP kertoi, että sen toimittajat olivat nähneet kymmenien tunnuksettomien sotilasajoneuvojen liikkuvan Itä-Ukrainassa kapinallisten hallitsemilla alueilla.

Toimittajat kertoivat nähneensä lauantaina yhteensä yli 80 ajoneuvoa. AP:n mukaan kuljetusten alkuperä ei ole toistaiseksi tiedossa.

Ukraina väitti perjantaina, että Venäjältä olisi tullut Ukrainaan kymmeniä panssarivaunuja sekä kuorma-autolasteittain sotilaita. Sotilasliitto Nato ja Yhdysvallat eivät ole kyenneet vahvistamaan tietoa. Venäjä on kiistänyt väitteet.

Lähteet: AFP, AP