Donetskissa voimakasta tykistötulta

Etyjin tarkkailijat ilmoittivat nähneensä kaupungin lähistöllä lauantaina panssarivaunuja ja raskasta aseistusta kuljettavia kuorma-autoja.

Ulkomaat
Perjantain vastaisena yönä pommituksessa tuhoutunut rakennus Donetskissa 7. marraskuuta.
Perjantain vastaisena yönä pommituksessa tuhoutunut rakennus Donetskissa 7. marraskuuta.Alexander Ermochenko / EPA

Itä-Ukrainan kapinallisalueella Donetskissa on kuultu voimakasta tykistötulta aikaisin sunnuntaina.

Paikalla olevien uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan tykkituli lähellä kaupungin keskustaa alkoi noin kello yhdeltä Suomen aikaa. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan tulitus jatkui kahdeksan tunnin ajan. BBC:n toimittajan vaikutelma oli, että tykkitulta ammuttiin sekä kapinallisten että hallituksen joukkojen asemista.

Alueella ei ole havaittu yhtä kiivaita sotilaallisia toimia kuukauteen tai jopa sitten syyskuun alun, jolloin osapuolet solmivat tulitaukosopimuksen.

AFP:n mukaan tulituksen seurauksia ei voinut heti arvioida kapinallisten määräämän yöllisen ulkonaliikkumiskiellon takia.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ilmaisi lauantaina huolensa väkivallan lisääntymisestä alueella, kun Etyjin tarkkailijat näkivät panssarivaunujen sekä raskasta aseistusta kuljettavan kuorma-autokulkueen liikkuvan alueella.

Ukraina väitti perjantaina, että Venäjältä olisi tullut Ukrainaan kymmeniä panssarivaunuja sekä kuorma-autolasteittain sotilaita. Sotilasliitto Nato ja Yhdysvallat eivät ole kyenneet vahvistamaan tietoa. Venäjä on kiistänyt väitteet.

Ukrainan armeija on kertonut, että lauantaina käytiin verinen taistelu Donetskin lentokentän ympärillä, jossa hallituksen joukot puolustavat pientä aluetta. Donetsk on suurin kapinallisten hallussa oleva kaupunki.

Lähteet: AFP